Репутацията на САЩ като водеща световна сила е пострадала във Франция и Германия заради управлението от страна на Вашингтон на COVID-19 пандемията, която уби близо 600 000 американци. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс".

В навечерието на пътуването на президента Джо Байдън до Европа, проучването на Германския фонд "Маршал" и фондация "Бертелсман" е установило, че той не е възвърнал позицията на САЩ, каквато тя беше преди COVID-19. Репутацията на Китай леко се е повишила.

Според американски изследователски статии, публикувани на 26 март, САЩ при предшественика на Байдън Доналд Тръмп са могли да избегнат близо 400 000 смъртни случая с по-ефективна стратегия.

Джо Байдън не е панацея за ЕС

Джо Байдън не е панацея за ЕС

Брюксел вече няма да има универсалното оправдание "Доналд Тръмп"

"Първите три месеца от управлението на Байдън не засегнаха френските и германските възгледи за влиянието на САЩ в света", се казва в изследването на възгледите в 11 страни, като се допълва: "Тези числа са в съответствие с резултатите от проучването през 2020 г., които са спаднали с около 10 процента от числата преди пандемията, в полза на Китай."

Това се сравнява с възприятието в самите САЩ, че влиянието на САЩ в чужбина се е увеличило.

Байдън предприема първото си европейско турне като президент в сряда, за да присъства на срещите на високо равнище на Г7, НАТО и Европейския съюз. Той е изправен пред предизвикателството да поправи трансатлантическите отношения, увредени от Тръмп, чието оттегляне от международни споразумения и острата критика към НАТО подкопаха европейската вяра във Вашингтон.

Само 51% от германците виждат САЩ като надежден партньор, увеличавайки се до 60% във Франция, 67% във Великобритания и 76% в Полша. По-малко от една четвърт от турците се доверяват на САЩ. Повечето американци смятат Европейския съюз за надежден партньор, става ясно от проучването.

По-голямата част от анкетираните все пак смятат, че САЩ трябва да участват в отбраната и сигурността на Европа, с изключение на Швеция, където възгледите са разделени, и Турция.

Проведено онлайн между 29 март и 13 април, в допитването са участвали 1000 възрастни във всяка от 11-те страни - Канада, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Испания, Швеция, Турция, Великобритания и САЩ.

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Америка се завръща - Да обединим съюзниците и да се борим с автокрацията и COVID-19