Председателят на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли призова за допускане на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз (ЕС), като заяви, че разширяването му би било положително за мира и просперитета.

"Разширяването може да донесе огромни ползи както за региона, така и за Европа като цяло, като спомогне за осигуряването на стабилен, проспериращ и спокоен континент", каза Сасоли, цитиран от ДПА.

Но колко бързо тези държави могат да се присъединят зависи от изпълнението на страните от Западните Балкани на критериите за присъединяване. "Реформите все още трябва да приключат във всяка една от тези страни", каза Сасоли и добави, че Европейският съюз също трябва да спази обещанията си и да признае напредъка.

Западните Балкани искат ускоряване на присъединяването на Скопие и Тирана към ЕС

Западните Балкани искат ускоряване на присъединяването на Скопие и Тирана към ЕС

Пендаровски заяви, че историята няма нищо общо...

Припомняме, че в сряда преговарящите от Европарламента и Европейския съвет постигнаха споразумение относно инструмента, уреждащ финансирането за периода 2021-2027 г. за страните, които в момента вървят по пътя към членство в ЕС. Той ще бъде на стойност 14,2 милиарда евро и ще подкрепи изпълнението на свързаните с ЕС реформи в седемте партньорски държави: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Турция.

ЕС вече води преговори за присъединяване с Черна гора и Сърбия, докато Албания и Северна Македония са официални кандидати. Миналия месец Северна Македония получи подкрепата на Австрия, Чехия и Словения, за да започне преговори с ЕС. Досега Босна и Херцеговина и Косово бяха считани за потенциални кандидати за преговори.

Процесът на разширяване на ЕС обаче е изправен пред големи предизвикателства, включително етническо разделение в страните от Западните Балкани. За приемането на рамката за преговори се изисква единодушие от всички членове на ЕС. Миналата година България наложи вето върху началото на преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония по спор за езика и историята. България, която иска Скопие да признае, че неговата идентичност и език имат български корени, миналия месец заяви, че не планира да вдига ветото си върху преговорите за присъединяване.

Р.С. Македония: Нашият случай ще покаже дали Западните Балкани могат да вярват на ЕС

Р.С. Македония: Нашият случай ще покаже дали Западните Балкани могат да вярват на ЕС

ЕС: Страните членки трябва да са единни, иначе неизбежно ще се повдигне въпрос за отделяне на РСМ от Албания