Президентите на страните от Западните Балкани и на държавите-членки на ЕС Хърватия и Словения се обявиха за ускоряване на процеса на присъединяване на региона към съюза, съобщи БНР. Днес в Словакия се състоя среща на лидерите на тези страни.

Сръбската обществена медия РТС цитира съвместната декларация на държавните глави на Сърбия, Черна гора, Косово, Република Северна Македония, Албания, колективното председателство на Босна и Херцеговина и на президентите на Хърватия и Словения, които призовават за започване на преговори със Скопие и Тирана без отлагане.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че историческите въпроси нямат нищо общо с процеса на евроинтеграция.

Р.С. Македония: Нашият случай ще покаже дали Западните Балкани могат да вярват на ЕС

Р.С. Македония: Нашият случай ще покаже дали Западните Балкани могат да вярват на ЕС

ЕС: Страните членки трябва да са единни, иначе неизбежно ще се повдигне въпрос за отделяне на РСМ от Албания

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич посочи, че само по един въпрос няма единодушие на Западните Балкани - за това как да не се променят държавните граници:

"Някои си мислят, че не бива да се променят границите такива, каквито на тях им харесват. А ние смятаме, че не бива да има промени съгласно правилата, установени от ООН. Как може да ме убедите, че спазвате принципа за неприкосновеност на границите, след като през 2008 година ги променихте." - коментира Вучич по повод на едностранното обявяване на независимост от Косово преди 13 години.

Днешната инициатива за отхвърляне на поредно преначертаване на границите в региона беше подета в отговор на появилата се през миналия месец информация, че в Еврокомисията е постъпило такова предложение. Появиха се опасения, че евентуална промяна на границите може да доведе до нова регионална война.

ЕС скочи срещу идея за прекрояване на границите в Западните Балкани

ЕС скочи срещу идея за прекрояване на границите в Западните Балкани

Неофициална дипломатическа нота предлага разделянето на Босна и сливането на Косово с Албания