Европейският съюз e "абсолютно против" прекрояването на границите в Западните Балкани. Това заяви говорител на изпълнителната власт на ЕС в отговор на неофициална дипломатическа нота, предлагаща разделянето на Босна и сливането на Косово с Албания, съобщава "Ройтерс".

Документът предлага присъединяването на части от Босна към Сърбия и Хърватия, за да помогне на региона за интеграция в ЕС.

Дискусията обезпокои босненците, които я счетоха за заплаха за териториалното единство на страната им две десетилетия след етническите конфликти, довели до война в региона.

От "Ройтерс" поясняват, че нотата не е била официално заявена от никоя държава.

Ние абсолютно не сме за каквито и да било промени в границите, заяви официалният говорител на Европейската комисия Ерик Мамер.

Европарламентът подкрепя Западните Балкани

Европарламентът подкрепя Западните Балкани

Настоява Северна Македония и България да решат проблемите при преговорите си

След като две бивши югославски републики - Хърватия и Словения, се присъединиха към ЕС, сега Черна гора, Сърбия, Северна Македония, Босна, Албания и Косово също се надяват да станат част от Евросъюза.

ЕС обаче поддържа позиция, че те първо трябва да уредят съседските си конфликти и да продължат демократичните реформи, преди да се присъединят.

Днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви след разговори със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел, че ЕС иска "да продължи да вижда положително развитие в областта на върховенството на закона" в Сърбия като част от преговорите за присъединяване.

Двамата обсъдиха преговорите на Белград с Косово - държава, която преди беше част от Сърбия и чиято независимост не е призната от няколко страни от ЕС.

ЕС призова Косово да поднови преговорите със Сърбия

ЕС призова Косово да поднови преговорите със Сърбия

Kрайната цел на диалога между Косово и Сърбия е двете държави да станат членки на ЕС

Лидерите на Северна Македония и Косово също трябва да се срещнат в Брюксел тази седмица.

Фон дер Лайен посочи и че ЕС ще подкрепи изграждането на железопътна линия между Белград и Северна Македония, чиито надежди за официално започване на преговори за членство с ЕС бяха разбити миналата година след вето от страна на България.

Въпреки че Гърция, която подкрепя Скопие, се надява, че новото българско правителство може да промени позицията си, вероятно няма да има скорошна промяна поради продължаващата политическа криза в София, съобщават още от "Ройтерс".

Лидерите на Западните Балкани подписаха декларации за Общ регионален пазар и Зелен дневен ред
Обновена

Лидерите на Западните Балкани подписаха декларации за Общ регионален пазар и Зелен дневен ред

Двата документа са сериозен успех за съпредседателството на България и Северна Македония на Берлинския процес