Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на тържественото връчване на дипломите на курсантите от випуск 143-ти "Георги Стойков Раковски" на Националния военен университет "Васил Левски". Церемонията се състоя пред крепостта "Царевец" във Велико Търново.

Днешното събитие не е просто тържествен акт, а важен символ на утвърждаване на българската държавност, заяви Румен Радев. Той посочи, че неслучайно церемонията се състои на свято за българите място с хилядолетна история, доказала, че България е била силна и просперираща, когато и войската е била силна, а здравата спойка между народ и армия е устоявала на всякакви предизвикателства.

Българският офицер е падал и е ставал, губил е сражение, но никога не е губил своя дух, допълни Румен Радев.

Държавният глава поздрави випускниците за усилията, постоянството и за всеотдайността, които са положили по време на обучението. "Офицерските пагони са преди всичко отговорност и когато ги получавате, вие се вричате в свещената мисия за гарантиране на сигурността, независимостта и суверенитета на Родината", заяви Румен Радев.

Държавният глава посочи, че в динамичната среда, в която защитата на националните и съюзни интереси е все по-сложна и комплексна, изискванията към випускниците непрекъснато ще растат. "Но аз съм убеден, че вие ще се справите, защото сте получили образованието си и закалка именно в престижното висше военно учебно заведение, в школата по патриотизъм и мъжество, наречена Национален военен университет "Васил Левски", заяви президентът.

Първо офицерско звание днес получиха курсанти, които са се обучавали в 13 военни специализации. На церемонията пред крепостта "Царевец" държавният глава прие почетния строй, след което връчи пагоните, дипломата и наградата на първенеца на випуска.