Охраната на границите трябва да се засилва безкомпромисно. Европа се нуждае от единно решение за мигрантската криза. Европа най-сетне започна да осъзнава значимостта на тази криза.
Това заяви президентът Румен Радев в Братислава, на съвместна пресконференция със словашкия си колега Андрей Киска.

Българският държавен глава е на официално посещение в Словашката република, където беше посрещнат с тържествена церемония пред Президентския дворец, съобщиха от администрацията на президента.

"Всички установихме, че политиката на отворени врати е вредна не само за Европа, но тя е вредна особено и за държавите, от където идват мигрантите, защото младото поколение там вместо да се концентрира за стабилизиране на собствените си страни, си поставя за цел да стигне до Европа и така абдикира от решението на собствените си проблеми", каза Радев.

Президентът търси словашка подкрепа за пакета "Мобилност"

Президентът търси словашка подкрепа за пакета "Мобилност"

Словакия ни подкрепя за членство в Шенген и Еврозоната

Българският президент бе категоричен, че в началото на тази криза България имаше много по-трезво отношение от редица европейски държави.

България и Словакия имат и други общи политики и проекти за нашата обща сигурност, обясни той и даде пример с приемането на европейските стандарти за антикорупционна дейност.

"За нас европейска интеграция означава приемане на европейски модели и стандарти в борбата с корупцията и престъпността. И двете държави сме силно заинтересовани от установяването на такива конкретни стандарти", каза българският президент.

От своя страна президентът Киска заяви, че България и Словакия трябва да изпълняват задълженията си, произтичащи от членството им в ЕС и НАТО и да са непримирими в борбата с корупцията.

Румен Радев и Андрей Киска се обединиха около мнението, че необходими условия за приемане на европейската валута са прозрачна среда на управление, строг банков надзор и решителни действия срещу порочни корупционни практики. Българският президент изтъкна необходимостта от детайлен анализ и национален план на действие при влизане в Еврозоната.

Словакия може да сподели с България опита си за въвеждане на еврото, подкрепяме ви за влизането в Еврозоната и в Шенген, отбеляза словашкият президент.

Особено сме заинтересовани от търговско-икономическото развитие на двустранното си сътрудничество, каза президентът Румен Радев. България има интерес от задълбочаване на сътрудничеството със Словакия в сферите на автомобилостроенето, туризма, информационните технологии и енергетиката. Енергийният проект "Ийстринг" е приоритет не само за България и Словакия, а и за ЕС, защото ще позволи диверсификация и сигурност на доставките чрез свързване на газопреносната мрежа на Централна, Западна и Югоизточна Европа, каза българският президент.

"Имаме сходни параметри на проектите за модернизация на нашите въоръжени сили. Днес те са на един и същ етап", обясни Радев. И двете страни са в процес на проучване на оферти за закупуване на нови изтребители.

В отговор на въпрос за критериите за избор, зададен от словашки журналисти, Румен Радев заяви, че процедурата по покупка трябва да се проведе в условията на прозрачност, обективност и конкуренция. Политиците, които взимат решения, не бива да пренебрегват военната експертиза, защото те няма да са тези, които ще носят риска при полет, а поддръжката и разходите по самолетите ще продължат много дълго, след като те не са вече в политиката.

"Обикновено превес вземат геополитическият критерий и финансовият, но не трябва да забравяме, че цената на покупката е много по-малка от цената, която се плаща за поддържането в течение на десетилетия след покупката на самолети", заяви Радев.

Той благодари на Словакия за подкрепата, която ни оказва за приемане в Шенген. "За влизане в ерозоната България трябва да има задълбочена оценка и анализ на риска и детайлен национален план за присъединяването в еврозоната и за действие след това присъединяване. В това отношение ще оценим експертната зона на Словакия", каза Радев.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани двустранни договори. Те са за сътрудничество между Техническия университет-София и Техническия университет в Братислава, между Българската телеграфна агенция и Словашката телеграфна агенция, както и между УНСС и Икономическия университет - Братислава.

Президентът Радев обясни, че е споделил постигнатото от страната ни - напредъкът по приоритета за Западни Балкани, от чиято сигурност и стабилност зависи сигурността и просперитета на Европа. Също така и Кохезионната политика като важен инструмент за нашата солидарност.

Словашкият президент Андрей Киска изтъкна факта, че всяка година 100 000 словашки граждани посещават България и допълни, че принос за това имат двете директни самолетни линии между държавите ни.

След срещата си двамата президенти положиха венци на паметника "Порта към свободата", издигнат в памет на 400 души, убити на границите на Чехословашката социалистическа република в периода 1945-1989 г.

По-късно днес президентът Радев ще проведе срещи с министър-председателя на Словашката република Петер Пелегрини, както и с председателя на Националния съвет Андрей Данко.

В Братислава президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на българската общност.