Нашата хилядолетна история ни учи, че България е била силна, когато и армията ни е била силна и в единство с народа ни заедно са преодолявали всякакви изпитания. Това заяви Румен Радев във Велико Търново, където участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от 145-и випуск "Васил Левски" на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски".

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили беше посрещнат със строй от четири блока випускници на НВУ.

На тържествения ритуал президентът пожела на випускниците смелост, чест и непреклонност по трудния командирски и житейски път. По думите на държавния глава, получаването на пагоните е израз на отговорност, защото от днес завършващите Националния военен университет се посвещават на най-важната мисия - сигурността и суверенитета на Родината, и то в условията на все по-трудно предсказуем и противоречив свят, наситен с множество рискове и заплахи, уточниха от пресслужбата на държавния глава.

"За българския офицер, независимо от историческите времена и политическите превратности, винаги е имало един най-висш идеал - България, и най-голяма ценност - свободата и добруването на българския народ", заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че бушуващата вече година и половина близо до нашите граници война ясно доказва, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложна и по-отговорна мисия, а значимостта на призванието на българския военнослужещ ще расте непрекъснато.

Държавният глава допълни, че от випускниците ще се очаква да се утвърждават като високоподготвени специалисти, можещи командири и мъдри лидери. Вярвам, че ще се справите със задачите да внедрявате на въоръжение новите бойни системи, които нашите сухопътни войски заслужават, ще повишавате съвместимостта с нашите съюзници и ще изграждате модерни отбранителни способности за надеждна защита на Родината, заяви Румен Радев.

Пак нямало смисъл Румен Радев да показва своя проект за Конституция

Пак нямало смисъл Румен Радев да показва своя проект за Конституция

Александър Маринов: това „враждебно мнозинство“ нямало и да обърне внимание

Той изрази признателност към преподавателите и ръководството на НВУ за подготовка, която дават на курсантите чрез съчетаването на славни традиции и модерни форми и методи на обучение.

Държавният глава Румен Радев връчи пагоните, дипломата и награда - сабя, на първенеца на випуска - лейтенант Богдан Кенаров от специализация "Разузнаване". На церемонията 136 випускници получиха дипломите си, а първите си офицерски пагони получиха 113 курсанти и 13 кадети.

Преди тържествения ритуал президентът Румен Радев проведе среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов, на която обсъдиха възможностите за развитието на общината и предизвикателствата пред местната власт.