Бившият председател на стратегическия съвет към президента Александър Маринов е съгласен с тезата на държавния глава Румен Радев, че проектът за промени в Конституцията на ПП/ДБ е юридически неграмотен и политически порочен.

В обществото има взрив на възмущение относно някои предложения, посочи Маринов, давайки като пример предложението за промяна на националния празник от 3 март на 24 май.

Той смята, че това "враждебно мнозинство" в Народното събрание нямало и да обърне внимание на проект за промени в Конституцията от страна на президентската институция. С такъв аргумент Маринов отложи отново смисъла президентството да покаже своята версия за промяна на Конституцията. Припомняме, че Румен Радев обяви още по време на първия си мандат такава инициатива, включително проведе срещи с представители на институции, обяви и готов проект за промяна на Основния закон. До този момент обаче никой не го е виждал, а малко преди началото на втория си мандат Радев заяви, че би предложил проекта си само на стабилно и работещо Народно събрание.

Александър Маринов посочи още, че продължава да се нагнетява напрежение срещу служебните правителства на президента. Маринов смята и че редовната власт трябва да бъде подложена на контрол от обществото.

"Плоско е обяснението, че президентът управлява еднолично. Привижда им се нещо", коментира още Александър Маринов.

Той не очаква да има ограничение на мандатност на кметовете в проекта за промени в Конституцията.

Румен Радев: Промените в Конституцията се правят заради мен

Румен Радев: Промените в Конституцията се правят заради мен

Проектът е юридически неграмотен и политически порочен

Припомняме, 2019 - 2020 г. бяха активни години за предложения за промени в Конституцията, когато в президенството започнаха консултации с такава заявка.

През това време от ГЕРБ излязоха с предложения за промени на два пъти, но претърпяха фиаско в 44-то Народно събрание. След изборите на 4 април 2021 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов актуализира темата.

В нея се включи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов със свои идеи.

От друга страна идеите на "Има такъв народ", подложени на гласуване на референдума през 2016 г., както и изключените въпроси, също предполагат гласуване на промени в Основния закон.

ДПС също излязоха със собствен проект през 2022 г.

Това е една от основните теми и на 49-то Народно събрание, което сформира и специализирана комисия, около състава на която имаше немалко напрежение. Едва миналата седмица обаче тя проведе първото си заседание, а намерението е да се излезе с общ и единен проект.

Все още няма мнозинство за бърза писта за промени в Конституцията

Все още няма мнозинство за бърза писта за промени в Конституцията

Христо Иванов: ВСС не осъзнава своята дълбока нелегитимност