Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов постави няколко условия за формирането на широка патриотична коалиция за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

На пресконференция в централата на партията, той обясни, че пред ВМРО като най-голямата патриотична формация стоят няколко варианта за изборите - да се явят самостоятелно, да тръгнат да правят тюрлюгювеч между партиите и да се потърси обединение на патриотичния вот.

Това обединение може да стане на принципите - да се спре разделянето на русофили и русофоби, национално помирение, политическите сили да намерят сили в себе си да преодолеят разделението като си подадат ръка, икономиката и демографската криза и опитите да бъдат подменени традиционните български ценности, ясно отстояване на българския национален интерес.

Валери Симеонов уклончиво за една бъдеща коалиция с ГЕРБ

Валери Симеонов уклончиво за една бъдеща коалиция с ГЕРБ

Позор е в Народното събрание да няма патриоти

Другият приоритет, който открои Каракачанов е темата за Конституцията, която според него вече трябва да бъде преразгледана и променена в посока на засилване на правомощията на президентската институция, намаляване броя на депутатите според населението, финансова децентрализация на общините, засилване на регионалното самоуправление.

Каракачанов посочи, че проблемът не е в структурите, избирателите и депутатите на патриотичните формации, а в лидерите на патриотичните формации. Всички сме виновни и затова предлагам на моите колеги - НФСБ, "Атака", "Воля" да направим крачка в страни и да не участваме в конфликти. В парламента не е имало дрязги между патриотите, но е трябвало да застават в една или друга ситуация зад своите лидери.

Бъдещият български парламент няма да бъде по-лек от този, категоричен бе Каракачанов.

С ПП КОД на бившия здравен министър Петър Москов също могат да бъдат водени разговори за общо явяване на предсрочните избори. ПП "Възраждане" не били канени на разговори за обединение на патриотичните формации. "Той (Костадин Костадинов - б.р.) е хард привърженик на Сталин, но не съм го чул да е патриот. Получава си новата кола, получи си апартамента и аз не съм чул да е патриот", отсече Каракачанов.

ВМРО се връща към вариант за патриотична коалиция

ВМРО се връща към вариант за патриотична коалиция

Нямало смисъл да говорят с Волен Сидеров

Преодоляването на желанието да прецакаш опонента си, правейки компромиси с националните интереси, е необходимо условие, за да има силни и обединени патриоти в парламента, подчерта лидерът на ВМРО. Каракачанов се надява да няма разделение сред патриотите и да се явят заедно на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Според него гражданската квота на ВМРО не трябва да бъде забравяна, а напротив - разширена.

Припомняме, че ВМРО спечели 116 430 гласа на 4 април или 3.64%. Извън парламента останаха и патриотичната коалиция "Воля" - НФСБ, както и "Атака", като първите получиха 75 921 гласа или 2.37%, а вторите 0.49% или 15 534 гласа. Ако гласовете им се съберат, патриотичните формации биха минали границата от 4% с 6.5%, дори и без към тях да се прибавят 9 431 гласа (или 0.29%) на ПП КОД.

Данните показват, че дори и бившата коалиция Обединени патриоти да се беше запазила, те отново биха отчели спад в подкрепата като брой гласове. За сравнение, през 2017 г. ОП (НФСБ, ВМРО, Атака) получават 318 513 гласа, докато през 2014 г. НФСБ И ВМРО, обединени под името Патриотичен фронт, събират 239 101 гласа.

ПП "Възраждане" завърши на изборите на 4 април с 2.45% или 78 395 гласа подкрепа.

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

И той му отговори чрез Фейсбук

Преди изборите от ВМРО изказваха по-скоро мнение, че не е нужна промяна на Конституцията в момента, въпреки че не веднъж са се чували воеводски гласове за засилване на правомощията на президента. Миналата година от ВМРО поставиха 6 условия за промяна.

Промяна на Основния закон би се наложило да има, ако партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" отиде на прилагане на въпросите от организирания от тях през 2016 г. референдум. Темата за промяна на Конституцията бе използвана и по специфичен начин от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов два пъти в последната една година.

Като грозно явление оцени Каракачанов 45-то НС

Като грозно явление оцени Каракачанов 45-то НС

Няма притеснения от проверка на Борисов - 3