Президентът Румен Радев обясни пред новия състав на ЦИК какви са мотивите за решението му за датата 11 юли за провеждане на нови избори. Тя се определя от действията на партиите в НС, конфигурацията им и невъзможността да излъчат правителство, както и Конституцията, която дава срок до два месеца след разпускане на НС и изискванията на закона и Изборния кодекс, където се повеляват ясни дни и срокове, разясни той.

Не аз определям датата, за 4 юли няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не може да се отлага и след 11 юли, защото не може да се стои тази конфигурация в парламента, не върви и правителството в оставка да стои дълго време, както и е важно за избирателната активност, уточни Румен Радев. Проучване на неговия екип пък сочи, че избори юли не са правени - освен едни на 5 юли 2009 г., когато е имало парламентарни избори.

От Радилово Румен Радев отсече: Гласуваме за парламент на 11 юли

От Радилово Румен Радев отсече: Гласуваме за парламент на 11 юли

Държавният глава обеща работещо служебно правителство

Президентът съобщи, че ще има указ в срок с особеност, че предвид това, което е взето в НС като решение, трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство с мораториум, но това ще се изчисти, уточни още Румен Радев.

Той призова новия председател Камелия Нейкова и новия състав на ЦИК да започнат единодействие отсега.