Допълнителните консултации на парламентарно представените партии за избор на председател на ЦИК започнаха при президента Румен Радев точно в 8 часа. Държавният глава ги откри с обръщение към представителя на ГЕРБ на масата Десислава Атанасова, като й благодари за кандидатурата на Красимир Ципов.

Точно така трябва да се бори лидерът на всяка парламентарна група, да отстоява интересите на своята партия, но за съжаление вашите и хиляди симпатизанти бяха предадени от лидера Бойко Борисов, който абдикира от отговорностите си. Сега остава вариантът малките партии да имат повече смелост и отговорност, да не се водят от лични сметки, а да поемат отговорност за провеждане на честни избори, за да се излезе от хаоса, в който влизаме отново от вчера", започна обръщението си Румен Радев.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че Борисов е оттеглил кандидатруата на Красимир Ципов по молба на самия него. Тя посочи, че само тяхната партия е представила състав и структура на правителство, а останалите партии са отказали мандата за съставяне на правителство и са го върнали без предложения. "Единствено ГЕРБ представи председател на ЦИК с ясно съзнание, че той трябва да работи при условия, при които не може да взема еднолични решения и ще трябва да носи отговорност за Изборен кодекс, който е с противоконституционни текстове", обясни Атанасова. Тя съобщи, че предложението на ГЕРБ за зам.-председател на ЦИК е Димитър Димитров и се оттегля декларацията за съгласие на Красимир Ципов за председател.

Борисов подозира план за дълго служебно правителство

Борисов подозира план за дълго служебно правителство

Но защо не го освобождават - аз, премиер в оставка, не желая да представлявам държавата...

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се обърна към Десислава Атанасова и отбеляза, че това е "лек абсурд, който прави ПГ на ГЕРБ, но благодари на Бойко Борисов затова, че е доказал, че за него демокрацията не струва и пет пари, защото логиката изисквала председателя на ЦИК да е от най голямата партия - ГЕРБ. "Леко поизлъгахте, че Ципов по желание е бил кандидатура, след като Борисов заяви, че това е било капан... Уникален атестат за председател, бивш зам.-шеф на МВР, юрист, ние се съгласихме", подчерта Йорданов. Той обаче добави, че ГЕРБ искат да се откажат от зам.-председател, а логиката изисква да е от ПГ на ГЕРБ и поиска да се представят другите кандидати.

Една остана номинацията за шеф на новата ЦИК

Една остана номинацията за шеф на новата ЦИК

В петък изслушват Красимир Ципов

От БСП смятат, че не е логично оттеглянето на кандидатурата на Красимир Ципов в момент, в който изборите предстоят и това е опит за саботиране на изборния процес. "Виждаме една последователна дейност на ГЕРБ, но трябва да понесат отговорност, издигайки още веднъж техен кандидат", каза Иван Иванов. "Затрудняват това, което предстои, и голямата отговорност лежи върху тях. Ако те не излъчат - БСП има решение за неиздигане на председател на ЦИК, което се поддържа и сега", добави той.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС, от своя страна определи "ситуацията като странна, а мотивите, с които се оттегля посочената кандидатура, като притеснителни". "ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му. ДПС ще се съгласи с всички предложения за председател, но ЦИК може да функционира и без такъв, докато се назначи", поясни той.

Христо Иванов от "Демократична България" смята, че случилото се е съзряване на нашата демокрация. Той обърна въпроса към Десислава Атанасова дали се приема принципа, че най-голямата партия има право да излъчи председател. ГЕРБ в периода след изборите се опитва да твърди, че за тях има определени права заради най-големия резултат, каза той.

По думите му, това обаче не отменя факта, че тя може да има такова ниво на токсичност, че с нея да се работи по нормален начин, диалог не може да има на всяка цена. Виждаме ГЕРБ да се държат като фактор, който бламира процесите и да вади аргументи от хаоса, че само те може да управляват, добави той. Иванов поиска нещата да се назовават с истинските им имена и даде пример от изказвания на Борисов, който поръчал да се гласува в НС "с 200 всичко", видели и бламирането от страна на ГЕРБ. "Време е деструкцията, чрез която Борисов иска собственото си оцеляване, взема като заложник демократичния процес, време е това да спре", каза той. От ДБ имат двама кандидати за членове на ЦИК, но не отговарят за председател, защото не са юристи и не могат да издигнат кандидат.

Румен Радев настоя, че не назначава ЦИК

Румен Радев настоя, че не назначава ЦИК

От ГЕРБ/СДС се оплакаха, че всички сметки целят да ги ограничат и настояват Красимир Ципов да е председател на ЦИК

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" добави, че тази ситуация има и добра страна - лидерът на ГЕРБ се съгласил, че е неподходяща кандидатурата за председател на ЦИК. Предложението обаче, по думите й, е в разрез с правила на процедурата и е абсурдно ГЕРБ да нарушава тежко процедурите, правейки предложение за зам.-председател извън всякакви срокове. "Липсата на уважение към процедурите и другите ПГ е запазена марка на ГЕРБ", обясни Манолова. Тя смята, че ще се саботира провеждането на честни избори, а депутатите от ГЕРБ са "заложници на своя лидер". Няма нужда останалите партии да се поддават на това, допълни Манолова.

Румен Радев се включи и обясни, че приема мотивите, но призова за организационна работа, за излъчване на председател на ЦИК, а дебатът да е в НС.

Десислава Атанасова отказа да влиза в тона на колегите си, при условие, че техният лидер не се е появил изобщо в НС - визирайки Слави Трифонов. Дали най голямата ПГ - има право на нещо, има право и на председател на парламента, но президентът не е подкрепил такава кандидатура, без значение каква е тя, отговори тя. Относно нивото на токсичност Атанасова обясни, че е тема, която няма връзка с процедурата и институцията.

По процедурата за председател на ЦИК - четирима членове на ЦИК ще са от ГЕРБ и не държат да имат представител в ръководството. Спазва се законът, процедурата и правилата, категорична е тя.

Радев определи ситуацията като сериозен процедурен проблем. По думите му най-големият проблем е доверието, затова помоли ръководството на ГЕРБ да държи на своя кандидат. Ако доверието вътре го няма, за какво доверие към гражданите да се говори към ЦИК, попита той. Правилата, Радев каза, че остават същите - четирима председатели за ГЕРБ, но ако се отказват от председател, трябва да имат зам.-председатели.

Не може най-голямата партия да абдикира, категоричен бе президентът отново.

Слави Трифонов: ГЕРБ ги боли, защото вече я няма тяхната ЦИК

Слави Трифонов: ГЕРБ ги боли, защото вече я няма тяхната ЦИК

Болката била голяма - затова днес от партията дали две пресконференции

Последва уточняване на процедурите, след което спорът бе прекъснат от Мая Манолова, която предложи бившия говорител на ЦИК Камелия Нейкова за председател на новата комисия. БСП подкрепи кандидатурата, Тошко Йорданов отговори уклончиво, в последствие прие предложението за Камелия Нейкова като председател на ЦИК, но поиска от Виктория Василева от ИТН да направи процедурното предложение.

Радев се обърна към Тошко Йорданов с предупреждение тяхната партия да не снема доверието си от Нейкова.

Мустафа Карадайъ се съгласи с предложението Камелия Нейкова да е председател.

В тази връзка президентът Румен Радев прие и предложи кандидатурата на Димитър Димитров - зам.-председател, останалите замове и секретари остават както са предложени.

ГЕРБ: Съглашение! Представяте ли си Манолова да е говорител на "Има такъв народ"

ГЕРБ: Съглашение! Представяте ли си Манолова да е говорител на "Има такъв народ"

Христо Иванов от ДБ отрича да е имало предварителен консенсус за избора на Нейкова

След подписването на протокола от партиите започна и изслушването на кандидатите за ЦИК.