Парламентарно представените партии подписаха протокола при президента Румен Радев, с което се съгласиха с предложението Камелия Нейкова да оглави ЦИК.

След консултациите и подписването Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че е усетила, че има съглашение относно тази кандидатура. Надявам се, че отговорността ще бъде споделена, така както изисква Изборния кодекс, обясни тя. Атанасова обаче подчерта, че са хубави призивите за честни избори, но е категорична, че Изборният кодекс не ги гарантира и поиска Конституционния съд да се произнесе.

Уклончиво съгласие за Камелия Нейкова за председател на ЦИК

Уклончиво съгласие за Камелия Нейкова за председател на ЦИК

Тошко Йорданов: Това, което правят ГЕРБ, е лек абсурд

"Представяте ли си Мая Манолова да е говорител на "Има такъв народ", попита реторично тя. Атанасова не даде лична оценка за кандидатурата на Камелия Нейкова, но поясни, че тя е участвала в изработването на текстовете на законите и има политически опит. ГЕРБ не е саботирала, единственият, който е саботирал избори, е Мая Манолова, коментира още Десислава Атанасова и припомни ситуацията в Костинброд.

Христо Иванов от "Демократична България" посочи, че не е имало предварителен консенсус. ГЕРБ продължават с тактиката си да бламират всеки възможен процес, а "Бойко Борисов превръща изборите в заложник на собственото си оцеляване", смята Иванов. Той определи кандидатурата на Камелия Нейков за председател на ЦИК като подходяща и обясни, че неговата партия я е подкрепила. По думите му, "е организирана кръчмарска свада и попита кога прокуратурата ще изясни коя е личността на Мата Хари, което е въпрос кой е свидетелят от спалнята на премиера за суми, които нямат ясен произход".

Иван Иванов от БСП коментира, че подкрепят кандидатурата на Камелия Нейкова, но поиска честни избори, тъй като е убеден, че ГЕРБ ще ги компрометират.

Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън" коментира, че Камелия Нейкова не е тяхно предложение, а се е случило като "подканяне". Той сподели, че не е имало разговори с него Мая Манолова да повдигне кандидатурата, а "Има такъв народ" са я предложи за одобрение. Той посочи и че кандидатурата на Красимир Ципов не отговаря на изискванията - не му достигат три месеца стаж.

Мая Манолова, която предложи кандидатурата на Камелия Нейкова, не коментира на излизане от президентството.

ГЕРБ оттеглят номинацията на Красимир Ципов за шеф на ЦИК - това е капан

ГЕРБ оттеглят номинацията на Красимир Ципов за шеф на ЦИК - това е капан

Няма два месеца да получаваме всекидневни атаки и то за чужди решения