Консултациите при президента Румен Радев завършиха със само едно предложение за председател на новата Централната избирателна комисия - юристът и бивш зам.-вътрешен министър от ГЕРБ Красимир Ципов. Кандидатурата му беше предложена от страна на ПГ на ГЕРБ/СДС.

Процедурата предвижда да се прави жребий при повече кандидатури, но такъв няма как да се направи "с един плик", констатира Румен Радев. Aко няма други предложения, няма да има жребии за председател на ЦИК, обясни президентът Румен Радев. Емилия Друмева обясни, че съставът на ЦИК се определения въз основа на предложения на парламентарно представени партии и коалиции. В случай, че не се постигне консенсус, жребий се предвижда само между представените партии и коалиции, които са направили предложения за председател.

Останалите парламентарно представени партии не направиха свои предложения за председател, макар и от БСП, ДБ и ИСМВ да заявиха, че не подкрепят Красимир Ципов. Спор на консултациите стана именно върху неговата фигура.

Колеги, давате ли си сметка в какво се превръща тази консултация, запита Атанасова. Тук някой да се превръща в адвокат на друга парламентарна група е абсолютно несериозно, посочи тя и допълни, че никой не може да налага на някого да си преосмисля кандидатите за председател на ЦИК.

Румен Радев настоя, че не назначава ЦИК

Румен Радев настоя, че не назначава ЦИК

От ГЕРБ/СДС се оплакаха, че всички сметки целят да ги ограничат и настояват Красимир Ципов да е председател на ЦИК

"Ако някой ще си предлага кандидатура, то е ясно, че ще стане като демонстрация на някаква договорка така, както беше направена с целия Изборен кодекс", изтъкна Атанасова.

Евгения Алексиева обясни, че може да се говори за постигане на консенсус тогава, когато има повече от един представен кандидат за председател на ЦИК. Дайте да вървим процедурно, а не да влизаме в говорения, че друга партия трябва да предложи своя председател, настоя тя.

Румен Радев заяви обаче, че няма да кара никоя партия да си преосмисля решението, тъй като "това си е тяхно решение".

ГЕРБ скандализирани от консултациите за ЦИК на Радев

ГЕРБ скандализирани от консултациите за ЦИК на Радев

Георг Георгиев в ръце с разпечатка от Сметната палата: Не лъжем за дарите на "Да, България"

Така изслушването ще се проведе в петък, 7 май.