Дейността на ЦИК се мери не в месеци и в дни, но ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до 2 месеца от датата на разпускане на Народното събрание, то дейността на ЦИК се мери в дни. Трябва да направим така, че ЦИК да има 60 дни, които да работи, иначе категорично застрашаваме реда в изборния процес.

Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с политическите партии за съставянето на новата Централна избирателна комисия (ЦИК).

Държавният глава обясни, че действа по начин, който партиите са определили с промените в Изборния кодекс. Той настоя да се действа експедитивно и отговорно, за да може промените да станат факт и ЦИК да стъпи в своята роля с разпускане на НС.

Предсрочните избори - на 11 юли

Предсрочните избори - на 11 юли

Следващата седмица ще бъде разпуснато 45-то НС и Радев ще направи служебно правителство

Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на ръководството на ЦИК, държавният глава настоя за спокоен диалог и конструктивност.

Съгласно закона всички ще бъдат представени в ръководството на ЦИК под една или друга форма. Държавният глава очаква тези, които са решили да предложат своите кандидати за председател на ЦИК, да представят кандидат за секретар и заместник-председател.

Президентът определи като категорично неверни твърденията, че именно той избира ЦИК. Партиите посочват кандидатите и ръководството, а президентът не решава. Президентът с акт обнародва решението, уточни Румен Радев. "Аз няма да избирам никой и в никакъв случай няма да отговарям на спекулациите", даде да се разбере той.

Според Евгения Алексиева от коалиция ГЕРБ-СДС България е парламентарна република и всички кандидатури за ЦИК се избират в Народното събрание по предложение на партиите, обясни тя. НПО-тата също трябва да имат възможност да зададат въпросите си, но тя никъде не е видяла в раздела за изслушване на кандидатите такава възможност.

Борисов за НС: Нарочно се мотаят, за да свършат мръсната работа на Радев - да има собствена ЦИК

Борисов за НС: Нарочно се мотаят, за да свършат мръсната работа на Радев - да има собствена ЦИК

Крещящо било мълчанието на президента относно шпионските скандали с Русия

Не е ли нормално първо да се направи изслушването на кандидатите, а след това да се види кой отговаря на закона. Някак си ми се струва, че ние вървим в обратен ред, посочи Алексиева. По думите й в това разпределение, което е направено, се вижда, че е приложено, за да бъде угодно за някого. С тези сметки с цели да се ограничи ГЕРБ-СДС, изтъкна тя.

Според президента Румен Радев мястото за тези забележки е трибуната на НС, а той има друга задача и върви по друг график. Той още веднъж подчерта, че не назначава и не избира ЦИК, а това го правят политическите партии. Държавният глава е убеден, че партиите са отговорни и никой няма да предложи кандидат или секретар на ЦИК, който нямало да бъде професионалист. Далеч съм от такива нагласи, за да вярвам в подобни рецидиви, подчерта президентът.

"Така изглеждат консултациите при един областен управител", заяде се и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите й до този момент ЦИК и квотата на ГЕРБ никога не е предполагала мнозинство. С изработването на този ИК лишихме партиите, представени в ЕП да имат свой представители, посочи Атанасова.

ГЕРБ са на мнение, че в парламентарната република има значение какъв е вотът на парламентарно представените партии и коалиции и не са съгласни с разпределението в Комисията. За това управляващите в оставка предлагат най-голямата парламентарна група да получи мястото на председател на ЦИК.

Номинацията на ГЕРБ за шеф на ЦИК е Красимир Ципов, бивш заместник-министър на вътрешните работи, и настояха на това. Представителите на останалите партии се възпротивиха. ГЕРБ предлагат следните за членове на ЦИК: Димитър Генчев Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.

Цветозар Томов: Ролята на президента към ЦИК не се променя

Цветозар Томов: Ролята на президента към ЦИК не се променя

Ако има притеснения от гласуването в Турция - има други процедури, през МВнР

Президентът Румен Радев напомни, че до 2014 г. консултациите за ЦИК пак са ставали при президента и едва след това отиват в парламента. Това са технологии и е важно да спазваме духа на закона, настоя Радев. Той ще бъде гъвкав с правилата и ако политическите партии постигнат съгласие - държавният глава ще бъде съгласен, но ако не се постигне консенсус, се продължава по правилата.

От "Има такъв народ" няма да предлагат номинация за председател на ЦИК, обяви Виктория Василева. От партията ще предложат само членове - Камелия Нейкова за заместник-председател на ЦИК, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.

БСП предлагат за членове на ЦИК - Емил Войнов, заместник-председател на ЦИК, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева за членове на Комисията. БСП няма да предложат председател на ЦИК, но и няма да подкрепят номинацията на Ципов за шеф на ЦИК.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че съгласно закона разпределението на партията за ЦИК е следното: Севиндч Солакова за секретар на ЦИК и Ерхан Чаушев за член на Комисията. И ДПС няма да предлагат председател или заместник-председател на ЦИК.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обясни, че трябва се върви към професионален състав на ЦИК. Не само количествените съотношения имат значение, но и качествата на кандидатурите, посочи Иванов. ДБ няма да подкрепят Красимир Ципов като председател на ЦИК. "Господин Ципов беше част от екипа на господин Цветанов, който допусна едни от най-бруталните нарушения на правата на човека и върховенството на закона. Ние не можем да счетем, че тази конкретна кандидатура има аргументи да бъде излъчена като лице на ЦИК", аргументира се Христо Иванов.

Намаляват състава на ЦИК

Намаляват състава на ЦИК

Членовете вече ще са 15 и ще се назначават с указ на президента

ДБ няма да предложат кандидатура за председател на ЦИК. Обединението предлагат две кандидатури - бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов за заместник-председател на Комисията и Любомир Георгиев. Десислава Атанасова отговори на ДБ. "Господин Ципов никога не е бил заместник-министър на господин Цветанов, а е бил заместник-министър в две правителства", защити тя кандидатурата на ГЕРБ за шеф на ЦИК.

Мая Манолова от коалицията ИСМВ също обяви, че няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за шеф на ЦИК. "Той няма никакъв опит в организацията на изборите и по този критерии не отговаря на предварително зададените изисквания", обясни Манолова.

Според Манолова кандидатурата на Ципов за шеф на ЦИК е обида към българските граждани. Няма как да подкрепим предложение за такъв председател. За това апелирам към останалите политически формации да направят предложение за председател на ЦИК, което да е разумно, балансирано, с почтено име, за да можем да го подкрепим, настоя Манолова.

ИСМВ предлага заместник-председател на ЦИК да бъде Росица Матева, председател на Обществени съвет на Комисията. ИСМВ биха подкрепили предложение, направено от ИТН за председател на ЦИК.

Пламен Киров: ЦИК трябва да влезе с летящ старт

Пламен Киров: ЦИК трябва да влезе с летящ старт

Може да има и изненади и доста комични ситуации

Десислава Атанасова заяви, че не може да приема именно Мая Манолова да говори за почтеност в изборния процес и припомни аферата "Костинброд".

Трябва да уважаваме хората и кандидатурите, които предлагаме в момента. Надявам се господин президент да вземете отношение по тази тема, призова Атанасова.

Държавният глава апелира да не се използват личностните нападки по време на консултациите.

Слави Трифонов: ГЕРБ ги боли, защото вече я няма тяхната ЦИК

Слави Трифонов: ГЕРБ ги боли, защото вече я няма тяхната ЦИК

Болката била голяма - затова днес от партията дали две пресконференции