Служебното правителство се занимава с текущата политика. То не може да внася актуализация на бюджета, не може да тегли заеми - не може да извършва всички действия, които са свързани със санкция на парламента. В студиото на БНТ конституционалистът Пламен Киров посочи още, че служебно правителство, както и всяка една изпълнителна власт, може да извършва ревизия на предишно управление.

Все пак служебно правителство разполага с някаква инициатива, обясни Киров и посочи като пример правителството на Стефан Софиянски, което реално е стартирало процедурата за прием на страната в НАТО.

По темата за отговорностите на служебното правителство за организация на изборите, Пламен Киров посочи, че то осигурява логистиката, парите. Реално изборите се организират от ЦИК, като за новата такава консултациите започват днес.

Цветозар Томов: Ролята на президента към ЦИК не се променя

Цветозар Томов: Ролята на президента към ЦИК не се променя

Ако има притеснения от гласуването в Турция - има други процедури, през МВнР

Не трябва да се спекулира с тезата, че президентът действа в условията на обвързана компетентност, предупреди Киров. Той посочи, че според гласуваните промени в Изборния кодекс, държавният глава може да изрази мнение по предложените му кандидатури за ЦИК, може да върне кандидатура и да поиска нова такава от съответната политическа партия.

На този етап Пламен Киров коментира изненадата си от предложението на БСП за кандидати, тъй като и тримата предложени не са юристи, и известно съмнение за предложението на ИСМВ, тъй като създадения от Манолова Обществен съвет към ЦИК е действал като Горна камара на избирателната комисия в последните години. 

По отношение на самата организация на изборите, Киров предупреди, че може да има и изненади и доста комични ситуации, тъй като сроковете са кратки и макар те да могат да се спазят, всичко зависи от професионализма на ЦИК, т.е. от качеството на лицата, които се излъчат.

"ЦИК трябва да влезе с летящ старт и това зависи изключително много от лицата в нея."

Промените в ИК са скандални и ще предизвикат хаос според говорителя на ЦИК

Промените в ИК са скандални и ще предизвикат хаос според говорителя на ЦИК

Правени са от партии, обсебени от определен изборен резултат