Ролята на президента при назначаването на ЦИК реално не се променя. С промените, гласувани в 45-то Народно събрание, той получи правомощия само по отношение на избора на ръководство на ЦИК, но председателят реално няма особено правомощия, той дори и чистачка не може да назначи самостоятелно, така че това не дава никакви партийни преимущества. Това обясни в студиото на БНТ бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов. Той увери, че ЦИК е действително колективен орган и решенията се взимат на база гласуване.

В коментар на промените той отрече промените да влияят негативно и изказа съжаление, че не е прието предложението на ДБ за експертен ЦИК. Ако сегашният принцип на избор на ЦИК беше останал, половината партии в НС е нямало да бъдат представени, но в ЦИК е щяло да има представители на "Воля" и на "България без цензура".

ГЕРБ: Изборният кодекс ще бъде приет за една нощ

ГЕРБ: Изборният кодекс ще бъде приет за една нощ

Радомир Чолаков се опасява, че се залагат големи мини под избирателния процес

Като най-голям проблем за очакването от всички предсрочни избори, Цветозар Томов посочи машинното гласуване и по-точно това, че не се знае колко време ще отнема то и съответно с една машина колко души ще могат да гласуват в рамките на изборния ден. Световната практика показва, че една машина позволява гласуване на между 160 и 280 избиратели. Новата ЦИК трябва да тества, за да види дали ще имаме проблем с приетото правило, че с машини ще се гласува в секции с над 300 избиратели по списък.

Цветозар Томов адмирира отпадането на ограничението за броя на секциите в чужбина, тъй като няма абсолютно никакъв резон да разглеждаме българските граждани като от първо и второ качество. При аргументацията за това ограничение винаги се изтъква един аргумент - страховете Турция да не влияе на вътрешната ни политика. Този аргумент не е правилен, а Цветозар Томов изтъкна, че през 2014 г., когато не е имало такова ограничение, са се открили с 50 броя повече секции, но са гласували 4000 души по-малко. Отпадането на ограничението сега ще повлияе на гласуването във Великобритания, но утре това може да стане в друга страна. Българската диаспора е сериозна, а интересът към гласуване се увеличава непрекъснато.

По отношение на Турция Цветозар Томов посочи, че ако действително има сериозни притеснения за влияние, има си други процедури, които могат да се задействат през МВнР за негласуване в дадена държава, защото тя заплашва националната ни сигурност. Това е правено, а като пример Томов посочи Афганистан.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%

Припомняме, дебатите по промените на Изборни кодекс продължиха през целия вчерашен ден и приключиха малко преди 23.00 часа. Парламентът прие текстове за намаляване на броя на членовете на Централната избирателна комисия, както и че тя ще се назначава от президента с определена от него процедура. Депутатите приеха и въвеждане на видеонаблюдение, премахване на лимита върху броя на избирателните секции в чужбина и изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели. 

От ГЕРБ обявиха, че ще дадат принципът на машинно гласуване на Конституционния съд

Без гласуване по пощата в чужбина, мажоритарен вот – на следващите редовни избори за парламент

Без гласуване по пощата в чужбина, мажоритарен вот – на следващите редовни избори за парламент

Няма да има избирателен район "Чужбина"...

Цветозар Томов очаква предсрочни избори на 11 или 18 юли. Той се надява новата ЦИК да преодолее най-големите грешки в работата на старата - лошата организация на гласуването на карантинираните граждани и нееднаквото третиране на участници в изборите. Като пример той даде няколкото пъти, когато ГЕРБ и премиерът Борисов е трябвало да бъдат санкционирани, а не са били.