Гласуването на българите в чужбина предизвика сериозен интерес. Така и се очакваше, след регистрирани рекордни заявки за гласуване и активност на българите емигранти.

Километрични опашки се извиха в Лондон. Опашки има и пред секции в Белгия, Испания и Франция.

В консулството в Барселона бяха отворени две секции, но въпреки това се чакаше по 30-40 минути за гласуване, съобщи БТВ. В цяла Испания са подадени рекорден брой заявления за гласуване - 7778. Следобед се очаква засилване на избирателната активност, което вероятно ще доведе до струпвания и на други места като Мадрид и Валенсия.

Българите във Виена също са доста активни. В цяла Австрия са открити общо 17 избирателни секции, 9 от тях са в столицата.

Гласуването зад граница е затруднено заради малкия брой секции и строгите противоепидемични мерки. В страните извън Европейския съюз важи ограничението да се разкрият до 35 секции.

Вотът в Турция е белязан от напрежение и хаос и това по традиция. В Кърджали са пристигнали няколко автобуса с избиратели от Кърджали, съобщи Нова телевизия. Част от хората са получили безплатни билети и PCR-тестове.

В секцията в истанбулския квартал Авджилар се образуваха дълги опашки заради декларациите, които трябва да попълва всеки гласуващ. По план това трябваше да се прави онлайн. В неделя сутринта обаче комисията реши тези, които не са попълнили документа предварително, да го правят на място, но извън секцията. След това на място пристигнаха застъпници и бе свикано ново заседание на комисията. На него бе взето точно обратното решение - декларациите да се попълват вътре в самата секция, съобщи БНР.

Това доведе до хаос, забавяне и опашки. Много от тях заподозряха, че това се прави, за да им се попречи да гласуват

В Турция на тези избори има общо 35 секции. Заради коронавируса в страната е въведен полицейцки час, който обаче не важи за българите. В град Чорлу, където е една от най-големите български общности, също имаше опашки, съобщи Нова телевизия. Най-голямото затруднение отново се оказаха задължителните декларации.

В профила си във фейсбук евродепутатът от ВМРО и кандидат на настоящите избори Ангел Джамбазки съобщи за множество нарушения.

Той се намира в Чорлу и явно се е регистрарил за гласуване там. Според него масово се води агитация на турски език, специално подбрани хора попълват декларации на избиратели, които според него не знаят български език. В една от секциите в Ескишехир, избирател излезе от секцията с отворена бюлетина и на турски език попита къде да "хвърли" за турската етническа партия, друг избирател излязъл от секцията с два паспорта и една лична карта в ръка.

Джамбазки обясни, че едвам смогват да изпратят всичките сигнали за нарушения до ЦИК.