Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря опонентите си от останалите политически партии в план за дълго служебно правителство.

На брифинг тази сутрин даден по повод решението за оттегляне на номинацията на Красимир Ципов за председател на новата Централната избирателна комисия, Борисов заяви, че е очаквал още вчера, при връщането на третия мандат, президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание и да сформира служебно правителство, за което твърди, че е готов от месеци.

"Кое налага изборите да са на 11 юли? Защо не са по-рано? Вече месец и половина говорим за управляващия Борисов, а защо ме държат. И аз очаквах вчера да си влезе служебното правителство...", възмутен е Борисов.

Защо след като има готовност за служебно правителство, не го освобождават, пита премиерът и посочи, че в следващите дни предстои и Европейски съвет, на който той щял да поема отговорност за следващото служебно правителство. "Аз, премиер в оставка, не желая да представлявам държавата..."

Народното събрание единодушно прие оставката на кабинета

Народното събрание единодушно прие оставката на кабинета

В Деня на Конституцията

Замисълът според него за избори на 11 юли е да бъде държан като плашило, да се развяват компромати и разследвания, "ще извадят още кошаревски свидетели" и да използват парламента като трибуна за предизборна кампания. "Те трябва да скрият тази некомпетентност и безотговорност и затова вадят чекмеджета и пачки", смята Борисов, който като интродукция на брифинга коментира и изображенията на света Георги, който честваме днес, представен как пробожда многоглавата ламя.

Борисов вижда сговор за ЦИК - за председател ще джуркаме топчета

Борисов вижда сговор за ЦИК - за председател ще джуркаме топчета

"Нас не ни интересува пандемията, бе. Какви усилия бяха, за да се стигне да дойде тук"

Борисов отново нападна втората политическа формация - "Има такъв народ", че не са съставили правителство. "За месец и половина аз очаквах да видя управление, а чувам единствено, че ще вадят разследвания и ще ги носят на президента... Те нямат решения..."

За предстоящите предсрочни избори Борисов смята, че отново ще бъдат дадени един пари, които както и на предишните, "ще отидат в канала".

"Все още мисля като премиер, знам колко похарчихме за тези избори, а те отидоха в канала, в буквалния смисъл, защото предсрочните избори до какво ще доведат - до нови избори... А дали целта не е дълго служебно правителство и конституционна криза", пита Борисов.

Борисов за НС: Нарочно се мотаят, за да свършат мръсната работа на Радев - да има собствена ЦИК

Борисов за НС: Нарочно се мотаят, за да свършат мръсната работа на Радев - да има собствена ЦИК

Крещящо било мълчанието на президента относно шпионските скандали с Русия

Той заяви, че си обича държавата и въпреки че се счита за най-успешния и можещия, е притеснен от тази перспектива, макар и да не иска да е лош пророк. "Това ме притеснява - до колко ще издържи държавата. А ако дойде следваща вълна и няма парламент, и няма кой да реагира?", тревожи се Борисов от следваща здравна криза.

На въпрос какво очаква от предсрочните избори Борисов отговори, че е спокоен: И втори да съм, и трети да съм - пак същото. Все ще влезем в парламента. А се оказва, че петият и шестият са най-гласовитите." Но и: "Досега всеки, който ме е атакувал, е губил изборите."

За опонентите премиерът в оставка отсече: "Могат да носят само компромати насам - натам, да ги прехвърлят и раздуват през сайтове и да правят поредната уйдурма."

"Видя се че нито имат програма, нито имат сили, нито кадри. Можеха да си направят правителство", заяви Борисов и отново нападна ИТН за отказа им от основните им цели, сред които и мажоритарния вот.

Некомпетентност и злоба ни вкарват в политическа криза, притеснен Борисов

Некомпетентност и злоба ни вкарват в политическа криза, притеснен Борисов

За шепа парички Юда предаде Господа, а тези предадоха мечтите и очакванията на много хора