Бившият вицепремиер в кабинета "Борисов-3" и настоящ лидер на НФСБ Валери Симеонов смята, че грешката, че на парламентарните избори патриотите е трябвало да се явят заедно, е осъзната. Вече за това се водят разговори.

В предаването "Още от деня" по БНТ Симеонов обясни, че целта е да има присъствие на патриотите в парламента, но с кого ще се коалират - все още може само да се предполага. Коалицията с ГЕРБ не е много възможна и не би била успешна. Всичко показва, че на следващите избори тенденцията е да намалява подкрепата към ГЕРБ, смята бившият вицепремиер в правителството Борисов-3.

Според него най-големият губещ от парламентарните избори не били ГЕРБ, а БСП, патриотите и веднага след това ДПС. Тези неща говорят за това, че следващото управление ще бъде формирано на широка коалиция, очаква Симеонов.

Валери Симеонов каза, че не е вярно, че се водят разговори за патриотична коалиция само между ВМРО, НФСБ и КОД на бившия здравен министър Петър Москов. Ние поканихме всички партии, които са от патриотичното пространство, да забравят миналото, да седнат на една маса, защото е позорно в българското Народно събрание да няма патриоти, категоричен бе лидерът на НФСБ. Като пример за водене на разговори Симеонов посочи партия "Възраждане", макар и шансът да е минимален. "Все още няма новина, но имам разговори и имаме един медиен отказ от партия "Възраждане."

ВМРО се връща към вариант за патриотична коалиция

ВМРО се връща към вариант за патриотична коалиция

Нямало смисъл да говорят с Волен Сидеров

Ние ще разговаряме с партии, които са с по-малки резултати, но няма да откажем подадената ръка, увери Симеонов. Патриотичното пространство наброява 600 000 човека и ние имаме задължение към нашите избиратели. Останалите какво коментират и какво говорят не ни интересува, даде да се разбере Валери Симеонов.

Той напомни, че всъщност патриотичните формации са "изтъргали" ДПС като балансьор в политиката на предишните парламентарни избори през 2017 г.

Ревизоро за патриотичния вот: Стреляха в мъглата и умряха от рикошет

Ревизоро за патриотичния вот: Стреляха в мъглата и умряха от рикошет

Предсрочни избори е прекрасен вариант – всичко се пише на гърба на президента

По думите му всяко участието в управлението носи негативи. Резултатът от изборите бил предопределен от отношението към ГЕРБ, но и към личността на Бойко Борисов. "Негативите от това ги понесохме ние - без вина, виновни", посочи Валери Симеонов. Патриотите реализирали по-големите си цели, които си поставили - оградата, пенсиите, ограничаването на хазарта, борбата с шума и т.н., така че Валери Симеонов не е съгласен да им вменяват грешки и корупционни схеми. Представителите им във властта до тук макар и да са допускали грешки, те не били големи.

НФСБ зове за обединение на всички патриоти срещу "уличните демократи"

НФСБ зове за обединение на всички патриоти срещу "уличните демократи"

Те настояват партиите от патриотичното пространство да се яват заедно на следващите избори

Припомняме, на миналите избори ВМРО и НФСБ не се разбраха за коалиция, като решението бе взето от войводите, които тръгнаха на изборите самостоятелно. Тогава, видимо изненадан Валери Симеонов влезе в коалиция с Веселин Марешки и "Воля". Резултатите обаче оставиха и двете формации под 4%-та бариера.

В 44-то Народно събрание патриотичните партии бяха в коалиция Обединени патриоти и дори сключиха споразумение за общо управление с ГЕРБ. По средата на мандата обаче търканията между ВМРО, НФСБ и "Атака" ескалираха до няколко вълни на напрежение и депутатите от "Атака" станаха дори и независими, а по-късно Волен Сидеров и напусна парламента