Парламентът отхвърли предложението на ВМРО в Закона за МВР за създаването на доброволни отряди. Това очаквано ядоса патриотите.

Цялата парламентарна група на Обединени патриоти застана пред медиите за брифинг. Искрен Веселинов изтъкна рязко променената позиция на ГЕРБ за доброволните отряди. Това е наше на ОП отдавнашно виждане, залегнало в управленската програма, каза той. Сега са приети по-скромни мерки. Почти месец са обсъждали темата с ГЕРБ. 

Депутатите са заеха със закона за МВР

Депутатите са заеха със закона за МВР

С проекта се предлага подобряване на организацията

ГЕРБ отстъпиха от този консенсус заради една провокация от ДПС, обясни Веселинов. Те едностранно денонсираха коалиционното споразумение, смята той. Отрядите трябваше да се борят с битовата престъпност. Има ли промяна в предпочитания от тях партньор за управление, попита воеводата.

Ако ДПС е предпочитан партньор, ОП предлагат ГЕРБ да си официализират връзката с движението и ОП ще напуснат властта. Патриотите вече се чувстват свободни да не гарантират подкрепа на ГЕРБ. Няма да търсят за разговор с партията на Бойко Борисов.

По-рано днес от ГЕРБ им обяснили, че заради скандала в зала, произведен от ДПС, ГЕРБ няма да дадат рамо за доброволните отряди. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подчерта, че още месеци преди пандемията е воден разговор с управлението с ГЕРБ за неизпълнените ангажименти.

Темата била поставена на срещата. Затова за Симеонов днешното поведение на ГЕРБ е странно. Ако герберите не се променят, пътищата на двете формации се разделят. Все още обаче нямало новината, че коалицията се разпада.

Флиртът на ГЕРБ с ДПС бил винаги видим за ОП, но се опитвали да не допускат да е вреден. Патриотите щели да напуснат с облекчение управлението, когато не се чувстват полезни в него

Борисов иска до месец камери или полицай във всяко село
Обновена

Борисов иска до месец камери или полицай във всяко село

Борисов изпрати МВР-шефът да си говори с кметовете

Припомняме, на 27 февруари вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов призна, че "ластикът наистина е опънат".

Дни преди това лидерът на ВМРО заяви, че не може да се продължава с практиката при възникване на каквото и да било обществено напрежение да се удря някой от коалиционните партньори. Повод за изказването му беше напрежението в коалицията след ареста на шефката на Басейнова дирекция-Пловдив и задържането в началото на годината на екоминистъра Нено Димов.

Нас ни търсят само за работа, а като трябва да си измият ръцете, коалиционните партньори са виновни, ядоса се Каракачанов.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че отношенията в коалицията са динамични и проблемите се решават в движение.

Коментар направи и воеводата Юлиан Ангелов, който заяви, че патриотите искат промяна на отношенията в коалицията, но остават във властта.