Арестуван е директорът на Басейнова дирекция в Пловдив - инж. Цветелина Кънева, съобщи bTV. Прокуратура и полиция претърсват сградата и изземват документи.

Кънева е начело на Басейнова дирекция Пловдив от 2018 г. 

Малко по-късно от Окръжна прокуратура - Пловдив потвърдиха за ареста на директора на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", гр. Пловдив.

От държавното обвинение съобщиха, че служители на отдел "Икономическа полиция" - Пловдив в присъствието на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура - Пловдив претърсват, изземват документи и разпитват свидетели. Това е в сградата на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" в град Пловдив. Акцията е и на други места, с цел документиране на деянието.

Втори ден продължава проверката на Басейнова дирекция - Благоевград

Втори ден продължава проверката на Басейнова дирекция - Благоевград

Разпитват се служители и се проверяват документи

Припомняме, в събота, 22 февруари за 24 часа в ареста на РУ Асеновград бяха задържани управител на дружество и отговорник на хвостохранилище за замърсяване с цианиди на реките Юговска и Чепеларска

Тогава екоминистър Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназираве присъстваха на проверка, на която бе установено нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на "Лъки Инвест" АД. Извънредната проверка бе от Басейнова дирекция "Източнобеломоски район", РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян.

Преди това, на 7 февруари бе назначен нов директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив - инж. Божидар Илиев.

Рокадата стана след като на 5 февруари 650 л. машинно масло се изля в река Марица след производствена авария в "Каучук" АД Пазарджик. От РИОСВ наблюдаваха река Пишманка и река Марица. Установени са разливи при Огняново и Стамболийски на минерално и нехлорирано масло.

На 25 януари рибари сигнализираха за мъртва риба в река Марица край Пловдив. Беше установено, че нормата за замърсяване в реката е превишена 16 пъти. Обвинения за замърсяването на река Марица получи управителят на "Екоинвест". 

ДАНС и МВР се преместиха във ВиК-Пловдив

ДАНС и МВР се преместиха във ВиК-Пловдив

По разпореждане на Младен Маринов

От началото на годината имаше проверка и в друга Басейнова дирекция - на 14 януари имаше претърсвания в Басейнова дирекция в Благоевград. Тогава два дни прокурорите ровиха документи в благоевградската Басейнова дирекция.