Двама души са задържани заради замърсяването с цианиди на река Юговска и Чепеларска (Чая), съобщиха от пловдивската полиция, цитирани от Радио Пловдив.

Арестуваните две длъжностни лица са допуснали замърсяване на река Юговска и Чая.

Ревизоро установи, кой и как замърсява реките Юговска и Чепеларска

Ревизоро установи, кой и как замърсява реките Юговска и Чепеларска

Нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилище

За срок от 24 часа в ареста на РУ Асеновград са задържани управител на дружество и отговорник на хвостохранилище. МВР уточнява, че с действията си на 21 и 22 февруари двамата са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска.

По-рано директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР) в Пловдив Цветелина Димова съобщи, че 20 пъти са превишени нормите на цианиди при заустването на река Юговска в река Чепеларска (Чая) в района на Юговското ханче.

Община Асеновград уведоми населението да не ползва вода от реката, предаде БТА.

Ревизоро на място проверява цианидите в реките Юговска и Чепеларска

Ревизоро на място проверява цианидите в реките Юговска и Чепеларска

В 11 часа ще има заседание на областния щаб

Нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на "Лъки Инвест" АД е причина за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска, установи извънредна проверка на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян.

На място проверката извършиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти. Установено беше, че замърсяването в реката идва от незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището. Взети са водни проби от отпадъчните води, изтичащи от тръбата.

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпрати предупреждение