Установено е в пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта. Нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти, съобщиха от Нова телевизия.

От Екоминистерството съобщиха, че замърсяването на река Марица е преустановено. Те за първи път посочиха кой е виновникът, за това вредните вещества да стигнат от Пазарджик до Първомай.

Резултатите от взетите водни проби от реката и от двата градски колектора сочат инсталацията за преработка на отпадъци на "Екоинвест" виновна за случилото се, съобщи Нова телевизия.

Установено е в пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта. Нормата за неразтворени вещества е превишена 16 пъти.

Екоминистерството е предупредило фирмата да преустанови производствената си дейност. Компанията отрича тя да е източник на замърсяването.

Представителят на фирмата Ангел Ангелов, коментира в ефира на btv, че фирмата няма вина за това, което се случва в река Марица.

Мъртва риба в Марица край Пазарджик и Пловдив заради изпускането на пластмаса

Мъртва риба в Марица край Пазарджик и Пловдив заради изпускането на пластмаса

Във водата били изпуснати т. нар. мленки от пластмаса

Той посочи "Екоинвест" работи в нормите и изискванията на всички екологични институции, включително в България и ЕС. "Имаме всички видове лицензи, дадени на територията на страната ни и на ЕС. Постоянно сме под мониторинг на екоорганизации, на доставчици и т.н. Не можем да си позволим да направим нещо, което да застраши природата, рибите, населението, водата и т.н. Нашите води, които излизат от преработката, се вливат в канализацията на ВиК, оттам отиват в една малка река, която се казва Пишманка и от тази река отива в Марица. В тази река няма една умряла риба. Няма как. Ако отравяме рибата, трябва да тровим рибата от самото начало, а не в Стамболийски. Ние сме най-видимите, най-големите и най-удобни за хващане на този проблем. Изключено е, не работим от вчера" коментира още Ангелов.

Главният инженер на ВиК-Пловдив заяви, че няма опасност от замърсяване на питейната вода в Пловдив. "Нашите сондажи са на 80-90 м дълбочина, през два геоложки хоризонта минават, през глинести слоеве, тъй че няма никаква опасност повърхностна вода да попадне в нашите сондажи и оттам в питейната мрежа", увери в ефира на bTV Антон Гълъбов.

Замърсяването на река Марица е преустановено, източникът е открит

Замърсяването на река Марица е преустановено, източникът е открит

Компания преустановява производствена дейност

По думите му общинска охрана дежури край бреговете на реката в Стамболийски и следи да не се вади мъртва риба от водата. Предупреждават се и гражданите да не купуват сладководна риба с неясен произход от магазинната мрежа, тъй като не се знае какви вещества съдържа тя и дали не е потенциално опасна за здравето.

Директорът на Агенцията по храните-Пловдив коментира, че ще се проверяват всички тържища и магазини. Всички места, на които е възможно да се продава риба. Там, където може да се се извършва продажба на речна риба, ще бъде иззети тези риби. Директорът на Агенцията по храните-Пловдив отправи апел към гражданите - да не ядат такава риба. Да не дават и на животните, както и да преустановят водопоя на река Марица.