650 л. машинно масло се е излязло в река Марица тази нощ след производствена авария в "Каучук" АД Пазарджик. Веднага са уведомени институциите от РИОСВ са започнали наблюдение на река Пишманка и река Марица. Установени са разливи при Огняново и Стамболийски на минерално и нехлорирано масло.

Уведомени са били областните управители на Пазарджик, Пловдив и Хасково да ограничат ползването на вода от двете реки.

Водата на река Марица е наблюдавана цяла нощ. Вземат се пробри. Тази сутрин инспекторите уверяват, че замърсяване не е допуснато след Пловдив, а петното се е разнесло през нощта.

Замърсяването е било повърхностно, водите са били спрени на жалюзите, като цяла нощ са били пропускани само дънните течения.

Рибарите обаче са скептични и очакват да има по-дълготрайни последици, тъй като нефтопродуктите увреждат трайно общата среда - микроорганизмите и флората. Тази река е превърната в кошче за индустрията и е крайно време да спре изливането на отпадни води от предприятията.

Предполага се, че в реката са се излели около 650 литра машинно масло. Вероятно още количество се е просмукало в почвата преди река Пишманка. Аварията в "Каучук" АД Пазарджик се е случила вчера по обяд.

16 пъти превишена нормата за замърсяване в река Марица

16 пъти превишена нормата за замърсяване в река Марица

Няма опасност от замърсяване на питейната вода в Пловдив

Припомняме, на 25 януари рибари сигнализираха за мъртва риба в Марица край Марица и Пловдив. Беше установено, че нормата за замърсяване в реката е превишена 16 пъти. Обвинения за замърсяването на река Марица получи управителят на "Екоинвест".