Партия "Атака" е изключена от Обединени патриоти. До раздялата се е стигнало заради множеството проблеми в обединението.

Днес НФСБ и ВМРО са се събрали и са решили окончателно да сложат край на коалиционните отношения с Волен Сидеров. Общото становище е, че така повече не можело да се работи.

От парламентарната група са изключили Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов, обяви Искрен Веселинов.

Ново споразумение решава бъдещето на коалицията
Обновена

Ново споразумение решава бъдещето на коалицията

Каракачанов не иска да участва в такава коалиция, каквото в момента е Обединени патриоти

Искрен Веселинов обясни, че Обединени патриоти си имат строг правилник на работа, който предвижда санкции при неучастие в работния процес. Според справка, получена от НС, и Сидеров, и Чуколов не са участвали в повече от 6% от гласуванията.

Не присъстват и на събиранията на парламентарната група, Чуколов в последно време присъства, но напълно формално.

Павел Шопов се наказва заради грубо нарушение на етичните правила, според член 25, който формулира, че всеки депутат може да изразява позиции, одобрени от парламентарната група - нещо, което той не прави, а алинея от същия 25 член изисква всеки депутат да се отнася с уважение към колегите си - което също не е спазвано.

Сидеров зове Борисов да възстанови баланса "ин и ян"

Сидеров зове Борисов да възстанови баланса "ин и ян"

Сбъднал мечтата на Каракачанов за вицепремиер и военен министър, а го гонят

И тримата водят кампания на оклеветяване, посочи Искрен Веселинов и подчерта, че включително е имало искания на оставки на членове на изпълнителната власт, което е изцяло извън правомощията им.

По думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов в продължение на година и половина колегите от "Атака" са провеждали системен саботаж, както на коалицията, така и на колеги и еврокандидати.

"Не само политическите граници бяха нарушени, но бяха нарушени и чисто човешките граници. С клевети, злостна кампания и абсолютно неуважително отношение към останалите колеги."

ВМРО иска преглед на коалиционното споразумение за управлението

ВМРО иска преглед на коалиционното споразумение за управлението

Искрен Веселинов: Имаме намерение да разберем съществуват ли партньорите ни като такива

Каракачанов обясни, че съобщеното не означава бламиране на мнозинството в парламента и на правителството.

"Всяко нещо си има край. Няма смисъл от тази агония и трагедия, да създаваме само шум в системата, коментира още Каракачанов, обяснявайки отново, че де факто решението коалицията Обединени патриоти да не продължи да съществува се дължи не толкова на тях с акта на изключване, колкото на системното поведение на Волен Сидеров и колегите му от "Атака".

Край на коалицията Обединени патриоти

Край на коалицията Обединени патриоти

Каракачанов и Симеонов поставили под въпрос управлението, според Волен Сидеров

Припомняме, вчера с провал завърши поредният опит на Обединените патриоти да се съберат и разберет как ще се работи в парламента. ВМРО и НФСБ обвиниха в саботеж Волен Сидеров. Това беше първия опит след като двете партии свалиха Волен Сидеров от поста председател на парламентарната група. 

Не веднъж се правеха опити за омиротворяване както на политически съвет на малката коалиция, така и на коалиционен съвет във формат ГЕРБ и ОП. Те завършваха с променлив резултат. Междувременно от страна на НФСБ свалиха доверието си от Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти. До този момент ВМРО заема позиция на умиротворител между "Атака" и НФСБ, включително и буквално военният министър Красимир Каракачанов сложи синя каска.

След оставката си Валери Симеонов се върна в парламента като депутат, а пропукванията в коалицията продължиха да се увеличават, а Обединените патриоти не се разбраха и се явиха самостоятелно на изборите за европейски парламент. Още в изборната нощ се разбра, че ВМРО са в конфликт със Сидеров, възмутени от нападки от негова страна по време на предизборната кампания.

Чуколов: С отстраняването на Сидеров застрашават управлението

Чуколов: С отстраняването на Сидеров застрашават управлението

Отстранили моторът на Обединени патриоти

Малко след това последваха и признания от страна на депутати от ОП за разпад на малката коалиция, а от НФСБ и ВМРО свалиха Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти с аргумент, че не работи и групата няма коалиционен живот.

Въпреки всички патриотични вълнения и от трите формации, включително и техните лидери винаги са споделяли едно общо мнение, че техните дразги не клатят управлението и не застрашават стабилността на голямата коалиция Борисов-3. Едва в последните седмици се появиха обратни твърдения от страна на "Атака".

Дрязгите в малката коалиция започнаха преди повече от година с явен конфликт между лидерите на "Атака" и НФСБ. Миналото лято Волен Сидеров отговори на Валери Симеонов с демонстративни проверки по Българското Черноморие и обяви, че акциите и законодателството на коалиционния му партньор пречат на бизнеса.

В парламента пък нетърпимостта между двете партии достигна до физически сблъсък в последните работни дни. Напрежението между "Атака" и НФСБ премина и през сваляне на доверието от страна на депутатите на Валери Симеонов от Сидеров като шеф на ПГ на Обединени патриоти, а Волен Сидеров нееднократно искаше оставката на Симеонов - тогава вицепремиер.

Когато и това се случи, те станаха отново колеги в парламентарната зала, но кой ръководи патриотичната парламентарна чета така и не стана ясно.

Каракачанов и Симеонов един преврат не можели да направят като хората

Каракачанов и Симеонов един преврат не можели да направят като хората

Чуколов категоричен, че така трошат коалицията