Лидерът на Атака Волен Сидеров вече не е председател на ПГ на "Обединени патриоти". Това научи News.bg от свои източници сред патриотите.

Снощи групата се е събирала и е взето решението.

Новите съпредседатели са Валентин Касабов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО.

За никого не са тайна разногласията в малката коалиция по редица въпроси. Неведнъж от ВМРО са играли ролята на балансьор между Атака и НФСБ. Хората на Валери Симеонов нееднократно са настоявали за освобождаването на Сидеров от председателския пост на ПГ. Трите формации не се разбраха и за общо явяване на евроизборите.

Малко по-късно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви смяната в ръководството на ПГ на "Обединени патриоти". Депутатите от "Атака" пък упорито се опитваха да избягат от журналистите.

Промените в ръководството на ПГ на "Обединени патриоти" са направени с цел подобряване на организационния живот на групата. Това обяви в кулоарите на парламента Искрен Веселинов и разкритикува ръководството до момента като изключително пасивно.

Съществува ли коалиция Обединени патриоти?

Съществува ли коалиция Обединени патриоти?

ВМРО се чуди партньор или противник има в коалицията

На заседанието на групата било обсъдено това, че от месеци парламентарната група нямала реален организационен живот. Затова се наложила и промяната. Искрен Веселинов увери, че няма нищо драматично в промяната.

На вчерашното заседание не е имало представители на "Атака", а лидерът им не бил лично уведомен, но разбрал от съобщението в зала на Цвета Караянчева.

Представителите на "Атака" систематично бойкотират заседанията на парламентарната група и бламират нейната работа, посочи Веселинов.

На въпрос дали групата ще се разцепи, воеводата заяви уклончиво, че в бъдеще щяло да стане ясно кой е заради постове или заради правенето на политика.

Чуколов: С отстраняването на Сидеров застрашават управлението

Чуколов: С отстраняването на Сидеров застрашават управлението

Отстранили моторът на Обединени патриоти

Колегата му от НФСБ Валентин Касабов изтъкна, че коалицията ОП е стабилна, но допълни: "Освен ако не се случи нещо друго." Той не очаква ответна реакция от лидера на "Атака". Част от ръководството си отива, но както се казва: "Обединени патриоти сме тук и вървим напред", каза още Касабов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов смята, че промените било формални. Повече от десет месеца неговата формация не приема ръководството на Сидеров. Не се поставяло под риск споразумението с ГЕРБ. Според него това било акт на оздравяване на коалиционните отношения.

Каракачанов не иска да е повече синя каска

Каракачанов не иска да е повече синя каска

Ако някой иска да се кара, нека го прави...

Припомняме, че дрязгите в малката коалиция започнаха преди повече от година с явен конфликт между лидерите на "Атака" и НФСБ. Миналото лято Волен Сидеров отговори на Валери Симеонов с демонстративни проверки по Българското Черноморие и обяви, че акциите и законодателството на коалиционния му партньор пречат на бизнеса.

В парламента пък нетърпимостта между двете партии достигна до физически сблъсък в последните работни дни. Напрежението между "Атака" и НФСБ премина и през сваляне на доверието от страна на депутатите на Валери Симеонов от Сидеров като шеф на ПГ на Обединени патриоти, а Волен Сидеров нееднократно искаше оставката на Симеонов - тогава вицепремиер.

Когато и това се случи, те станаха отново колеги в парламентарната зала, но кой ръководи патриотичната парламентарна чета така и не стана ясно.

Каракачанов не знае какво да очаква от малката коалиция вече

Каракачанов не знае какво да очаква от малката коалиция вече

Лидерът на ВМРО е погнусен от атаките на "Атака"

След провеждането на евроизборите напрежението сред патриотите се задълбочи, тъй като от ВМРО вече категорично отказаха да бъдат балансьора в коалицията, обидени от клеветническа кампания на "Атака".

Въпреки всички недоразумения и разминавания в малката коалиция всички представители единодушно твърдят, че проблем за управлението няма, тъй като коалицията с ГЕРБ е сключена на база на споразумение и програма, която се изпълнява.

На последното събиране на коалицията бе договорено да се направи и преглед.

Политолози очакват обединените патриоти да проявят инстинкт за самосъхранение

Политолози очакват обединените патриоти да проявят инстинкт за самосъхранение

Въпреки "изпилените" отношения между ВМРО и "Атака"