НФСБ ще се яви самостоятелно на евроизборите. Това съобщи пред журналисти в Сливен председателят на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов, цитиран от БТА.

Симеонов изтъкна, че коалиционните му партньори са заявили отдавна своето участие - самостоятелно или в други коалиции.

"Единият коалиционен партньор още през декември заяви, че ще участва в евроизборите в коалиция "Патриоти плюс" с Бареков с амбиции да постигнат три-четири места в Европейския парламент. Другият коалиционен партньор през януари са издигнали свой кандидат, учредили са предизборен щаб, изложили са билбордове", каза Симеонов.

По думите му, от НФСБ искали да се коалират с ВМРО, но те отказали категорично.
"С "Атака" не може да се коалираме, заради сериозни външнополитически разминавания", каза лидерът на НФСБ и уточни, че продължават номинациите по структурите.

Очакванията му са в началото на април ще бъдат представени участниците в листите и обеща да има малко приказки и изпълнение на поетите ангажименти.

В коментар за очакванията на БСП за предсрочни избори след евровота, председателят на НФСБ каза, че от левицата искат да променят демократичното устройство на държавата, да спечелят властта без избори. Той бе категоричен, че това няма да се случи.

Припомняме, още на 27 февруари от националното ръководство на ВМРО обявиха, че са решили, че държат на единството на "Обединени патриоти", но започват подготовка за самостоятелно участие на евроизборите. За лидер в листата беше номиниран Ангел Джамбазки. Всичко това дойде въпреки заявената от ВМРО позиция и призива на Каракачанов за общо явяване на евровота.

Срещата НФСБ-ВМРО-"Атака" през февруари беше провалена от излизането на Сидеров от патриотичното събрание, след като Симеонов предложи да се направят промени в ръководството на парламентарната група на ОП, която се председателства от Сидеров.

Преди това пък, на коалиционния съвет на ОП, когато партньорите от малката коалиция направиха опит да се съберат, срещата отново се провали с отправени взаимни обвинения. Ябълката на раздора се оказаха именно евроизборите и водаческото място в листата. Преди това НФСБ обяви, че преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите.

Партията на Симеонов го издигна като партийна номинация за водач за евровота на 10 февруари, а пък Ангел Джамбазки беше издигнат от обществен комитет на 22 януари. Ден преди това пък - на 21 януари, лидерът на "Атака" Волен Сидеров отрече да води листата на Патриотите за евроизборите. Тогава атакистите нарекоха "откровени лъжи" информацията, че са водени разговори за участие в евролистите, въпреки слуховете, че проблемите между Сидеров и Симеонов още от лятото насам се дължат именно на това как да бъде подредена листата на патриотите за изборите за ЕП.

Напрежение съществува и по линията Симеонов - Сидеров след сериозен сблъсък между двамата лидери през лятото и есента на миналата година. Именно от този етап на патриотичния коалиционен сюжет е и ролята на лидера на ВМРО като "синя каска", а самото ВМРО запази неутралитет.

Симеонов бе на посещение в Сливен за среща с представители на средния и малкия бизнес, сред които и Асоциация "Здравословно хранене за децата". Той заяви, че целта на партията е да създаде максимални облекчения за средния и дребния бизнес. По думите на Симеонов, държавата е длъжник на тези два сектора, които осигуряват 75 % от работните места в България.