Националният изпълнителен комитет на НФСБ, преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите за Европейски парламент, като изисква от ръководството на ВМРО адекватно обяснение за медийни изяви, пишат НФСБ в своя декларация.

Те коментират, че в последните дни, за пореден път са станали обект на медийни атаки от ВМРО, завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията.

Войводите не искат да си броят атаките с НФСБ

Войводите не искат да си броят атаките с НФСБ

Обмисляли се всички варианти за евровота, заяви Искрен Веселинов

"На 18 януари в Казанлък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов си позволи да дава оценки на партийните позиции на своите партньори за избор на нов боен самолет, които определи като "несериозни". За разлика от него, ние не определяме като "несериозен" пълния обрат в позицията му по същия въпрос. Коалиционните отношения изискват уважение и приемане на чуждото мнение", коментират НФСБ.

Валери Симеонов твърдо против преговорите за F-16

Валери Симеонов твърдо против преговорите за F-16

Според него дебатите са срамни и позорни

Каракачанов е упрекнал партньорите си, че "се ослушвали", когато решил "да се захване" с циганския въпрос, въпреки категоричната подкрепа изразена от Валери Симеонов на 17 януари.

НФСБ допълват, че Каракачанов като вицепремиер по обществения ред и сигурността, остава пасивен и безмълвен при по-взривоопасните конфликти в Асеновград и кв. "Шекер махала" в Пловдив. Етническите сблъсъци са предотвратени с активната намеса на Валери Симеонов (тогавашен вицепремиер - не по сигурността) от местната власт и МВР, обясняват те.

"На 22 януари ВМРО излезе с поредна декларация, с която хвърля упреци върху своите колеги и издига "оригинални" законодателни и управленски политики, преписани от програмата на НФСБ и Патриотичния фронт (ПФ)", коментира партията на Симеонов.

НФСБ: От "Атака" подвеждат медиите за заседанията на Патриотите

НФСБ: От "Атака" подвеждат медиите за заседанията на Патриотите

Опровергават обвиненията на Волен Сидеров

"Странно за управляваща партия звучат лозунги като "български паспорти за всички българи по етнически произход без чакане, бумащина и корупционни схеми", когато за това отговарят представители на ВМРО в изпълнителната власт", пишат НФСБ в декларацията си.

По същия начин за тях звучи звучи и призива за "реализиране на ревизията в инвалидните пенсии ...  За сведение на колегите ни от ВМРО, ревизията в инвалидните пенсии се "реализира" вече 6-ти месец, чрез Наредбата за медицинската експертиза, изготвена и прилагана с активното участие на представители на НФСБ в изпълнителната власт".

"Без да коментираме останалите спорни текстове, общото впечатление е не за декларация на коалиционен партньор, а за манифест на малка опозиционна партия, събираща електорат за предстоящи избори", обясняват в декларацията си НФСБ.

ВМРО иска да е горивото в системата на управление

ВМРО иска да е горивото в системата на управление

Проблемите в малката коалиция идвали от личностни амбиции

Припомняме, напрежението и неяснотата в малката коалиция тлеят от месеци, като и в момента не е ясно кой е председателя на парламентарната им група, след като от НФСБ оттеглиха доверието си от лидера на "Атака" Волен Сидеров още през есента на миналата година.

Това стана покрай искането на Волен Сидеров на оставката на Валери Симеонов и още тогава се заговори, че целта на "Атака" е лидерът им да води евролистата на Обединените патриоти.

В конфликта Сидеров - Симеонов от лятото лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се включи като "синя каска", по собствените му думи.

След връщането на Валери Симеонов в парламента обаче се очакваше назряване на нов конфликт. При важното гласуване от депутатите за мандат на правителството за преговори с правителството на САЩ за закупуване на нови изтребителите за българските ВВС депутатите от ВМРО подкрепиха управляващите, а НФСБ и "Атака" гласуваха против.

Също миналата седмица обаче Валери Симеонов заяви, че няма как да си говори със Сидеров, тъй като двамата не се виждат на заседания на парламентарната група на ОП.

Вчера от "Атака" разпространиха прессъобщение, че такова заседание е провалено не заради тях, а заради отсъствието на депутатите от НФСБ.

Съответно от НФСБ веднага опровергаха Волен Сидеров.

"Атака" контраатакуват на Валери Симеонов

"Атака" контраатакуват на Валери Симеонов

Възмутени са и от БНР