НФБС са шокирани от отказа на ВМРО за партийно обединение.

В прессъобщение от членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ те изразяват изненадата си от "неочакваното решение на ВМРО" за самостоятелно явяване на изборите за Европейски парламент.

Според НФСБ патриотите били по-силно заедно.

ВМРО поема курс към самостоятелно участие на евроизборите

ВМРО поема курс към самостоятелно участие на евроизборите

За председател на предизборния щаб е бил избран Юлиан Ангелов

През последните 2 месец от партията на Валери Симеонов водели двустранни преговори с ВМРО за съвместно явяване на евровота.
"За съжаление, с решение на ръководството на ВМРО тези разговори бяха прекратени едностранно, без предизвестие", известяват от формацията.

Решението на ВМРО обаче не отчайва партията - водени от дълга си към избирателите и желанието да бъдат единни в името на бъдещето на България, от НФСБ "за пореден път" са готови и протягат ръка на партньора си в малката коалицията ВМРО.

"Убедени сме, че родолюбивите идеали, които отстояваме заедно в българския парламент не трябва да бъдат жертвани заради лични интереси и тяснопартийни егоизъм и амбиции", пишат още от партията и напомнят, че именно НФСБ били в основата на обединението на патриотите още през 2014 година. Точно в името на това единение НФСБ извършили саможертва и оттеглили своята кандидатура на президентските избори през 2016 година, отстъпвайки на колегите си от ВМРО и "Атака" кандидатурите за президентското и вицепрезидентското място. "Това донесе и най-високия успех за патриотичното обединение в цялата история на България", припомнят още от фронта.

Поради всичко това НФСБ отново призовават ВМРО да размислят и да променят решението си за самостоятелно явяване на евроизборите.

Воеводите да се върнат на масата на преговорите в името на всички български патриоти и на България, завършват от НФСБ с протегнати ръце.

Припомняме, на 27 февруари, сряда, от националното ръководство на ВМРО обявиха, че са решили, че държат на единството на "Обединени патриоти", но започват подготовка за самостоятелно участие на евроизборите. За лидер в листата беше номиниран Ангел Джамбазки. Всичко това дойде въпреки заявената от ВМРО позиция и призива на Каракачанов за общо явяване на евровота.

НФСБ с твърда номинация Симеонов да води евролиста

НФСБ с твърда номинация Симеонов да води евролиста

Не са провеждани разговори с други политически партии

Припомняме, вече месец наред в семейството на патриотите има напрежение и неведнъж се говореше за развод.

Последната среща НФСБ-ВМРО-"Атака" беше провалена от излизането на Сидеров от патриотичното събрание, след като Симеонов предложи да се направят промени в ръководството на парламентарната група на ОП, която се председателства от Сидеров.

Преди това пък, на коалиционния съвет на ОП преди месец, когато партньорите от малката коалиция направиха опит да се съберат, срещата отново се провали с отправени взаимни обвинения. Ябълката на раздора се оказаха именно евроизборите и водаческото място в листата.
Преди това НФСБ обяви, че преустановява преговорите с ВМРО за общо явяване на изборите. 

Партията на Симеонов го издигна като партийна номинация за водач за евровота на 10 февруари, а пък Ангел Джамбазки беше издигнат от обществен комитет на 22 януари.
Ден преди това пък - на 21 януари, лидерът на "Атака" Волен Сидеров отрече да води листата на Патриотите за евроизборите. Тогава атакистите нарекоха "откровени лъжи" информацията, че са водени разговори за участие в евролистите, въпреки слуховете, че проблемите между Сидеров и Симеонов още от лятото насам се дължат именно на това как да бъде подредена листата на патриотите за изборите за ЕП.

Напрежение съществува и по линията Симеонов - Сидеров след сериозен сблъсък между двамата лидери през лятото и есента на миналата година. Именно от този етап на патриотичния коалиционен сюжет е и ролята на лидера на ВМРО като "синя каска", а самото ВМРО запази неутралитет.

Валери Симеонов изпълнява курс за самостоятелно явяване на изборите

Валери Симеонов изпълнява курс за самостоятелно явяване на изборите

Това не е окончателно решение, защото не съм лидер на еднолична партия, увери той