Да проверим с извънредни комисии концесиите, не само шума по морето, написа в своя Фейсбук профил лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след гостуване в БНР.

Според него, нещата около Слънчев бряг са представени едностранчиво и тенденциозно и няма гледната точка на самия туристически бизнес. Сидеров коментира, че лично е видял какви поражения нанася Закона за шума, "защото не е домислен - огромен отлив на туристи и финансови щети за туризма. Целта на вицепремиера беше да се повишат доходите в туризма. Оказва се, че става обратното".

"Когато в края на годината отчетем спад в туризма - кой ще е виновен, кой ще понесе отговорността. Беше съставен един специален щаб към областния управител на Бургас и тук бизнесмените разказват ужасяващи неща. Изсипват се десет души проверяващи всеки ден в заведения, в хотели - МВР, НАП, РДНСК, Митници, започват да искат документи, блокират работата, започват да проверяват личните карти на влизащите в някое заведение, колите им. Все едно има терористичен акт", обяснява Сидеров.

Според лидерът на "Атака", всичко това отблъсква  хората и оплакванията са много сериозни. Той смята да направя поредица от кръгли маси, дискусии, защото хората от бизнеса са смачкани.

"Тях ги е страх. Те казват: ако сега застана пред камерата ви, утре ще ми дойдат на проверка и ще ми съсипят бизнеса. Искам да излезе на бял свят защо се прави това, защо избирателно отделни заведения се проверяват, други не", коментира той.

Сидеров се чуди, дали това е  някаква нелоялна конкуренция, какво точно, трябва да се разбере. "Ние имаме много случаи на много чужди псевдоинвеститори, които идват тук, при едни ощетяващи условия правят договори, примери, ЕРП-тата, ЧЕЗ, златната концесия, дайте да им направим на тях проверка. Да видим там как са", допълва той.

Сидеров проверява проверките на Валери Симеонов

Сидеров проверява проверките на Валери Симеонов

Коалицията е компромис както брака

Не знам на какво се дължи този хъс на Валери Симеонов, няма разбиране от негова страна, той продължава да смята, че това е един хубав закон, че трябва да се направи, но бизнесът е на обратно мнение, коментира пред БНР Волен Сидеров.

"Вицепремиерската работа е да се координира работата между министерствата, не да ходиш като шериф да свикваш щабове и да се притиска бизнеса", добави той.

Според Сидеров, Симеонов не приема аргументите му, но си говорят. Лидерът на "Атака" оценява като разумно предложението на министерството на туризма за зониране на курортите и част от тези зони да подлежат на различна регулация за шума. 

Депутатите приеха ограниченията за шума на Валери Симеонов

Депутатите приеха ограниченията за шума на Валери Симеонов

Озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори

В последния месец за пореден се повишава напрежението между коалиционните партньори. Само преди две седмици това се случи покрай предложението за увеличение на акциза върху бездимните цигари. Предложението дойде от ГЕРБ, но от Обединени патриоти се обявиха против. Днес обаче депутатите гласуваха по-високия акциз.

В началото на туристическия сезон напрежението се повиши и между министър Николина Ангелкова и вицепремиера Валери Симеонов - както и миналата година покрай шумните заведения в "Слънчев бряг" основно. Законопроектът на Симеонов за шума обаче мина в пленарна зала миналата седмица.

Напрежение имаше и вътре в малка коалиция покрай спорния законопроект за горивата, предложен от депутата Емил Димитров - Ревизоро и отхвърлен от хората в НФСБ. Наложи се лидерът на "Атака" Волен Сидеров да влиза в ролята на помирител, за да се уталожи тона в групата на Патриотите.