Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни вдигането на акциза на бездимните тютюневи изделия с 50% ръст на продажбите. Тя коментира пред БТВ внесеното предложение от депутати от ГЕРБ и определи себе си като лобист, но за държавния бюджет, защото я интересува какво влиза в него.

Промяната се налага сега, защото не са оценили колко голям ще е ръстът. От началото на годината има ръст над 50% спрямо този период миналата година. Употребата на тези цигари е около 1,6% от общото количество на цигари в България, допълни Стоянова.

Ако цената на една кутия нормални и бездимни цигари е 5,50 лв., нормалните внасят 3,50 лв. в бюджета, а бездимните внасят 0,99 стотинки, което е дотиране, обясни тя. Загубата за бюджета е 15 млн. лева, а тяхното разпространение е за сметка на бюджета.

Менда Стоянова инициира и дебат за забрана на бездимните цигари на обществени места и заведения. Относно дебата дали са вредни или не, никой не може да каже какви химическите продукти се използват за обработка, допълни тя.

Според нея, здравните власти и здравното министерство е редно да се замислят за промени в закона и нормативната уредба. Тя иска те да кажат, дали е нормално бездимните цигари да се пушат навсякъде, след като другите са забранени.

Стоянова изтъкна, че наистина има лобизъм, но той е за бюджета. Говорим за недостатъчни разходи за недофинансиране и да си позволяваме да дотираме едно изделие, което е нова и то с бюджета, няма как да се случи, коментират, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Българските момичета пушат повече от момчетата

Българските момичета пушат повече от момчетата

Проблемът засяга демографската криза

Припомняме, през август 2017 г. Министерство на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Миналата година, участниците в работната група, състояща се от представители на МЗ, МОН, МВР, МЗХ, МИ, Агенция "Митници", НЦОЗА, експерти и неправителствени организации, коментираха необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

Ограничават употребата на наргилета

Ограничават употребата на наргилета

Пушенето на наргиле по-вредно от цигарите, обяснява здравният зам.-министър