До месец работна група ще излезе с конкретни предложения за ограничаване на употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Това стана ясно днес на проведената среща в Министерството на здравеопазването.

Участниците в работната група, състояща се от представители на МЗ, МОН, МВР, МЗХ, МИ, Агенция "Митници", НЦОЗА, експерти и неправителствени организации, коментираха необходимостта от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

Министерство на здравеопазването ограничава употребата на наргилета

Министерство на здравеопазването ограничава употребата на наргилета

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство

На срещата се обсъждаха и работещите практики за ограничаване употребата на наргилетата, въведени и доказали ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

"Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив - то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия", категорична беше заместник-министър Йорданова.

Тя предложи в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

Бащата на убитата Никол не вярва на версията на прокуратурата

Бащата на убитата Никол не вярва на версията на прокуратурата

Според него убийството е било планирано

Предприемането на мерки за регулация употребата на наргилета и растителни смеси за пушене е инициирано от Министерство на здравеопазването, като от страна на институцията отговорен заместник-министър е Светлана Йорданова.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

Припомняме, че опазването на общественото здраве, и в частност - детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020.

Момичето в Бургас заклано заради наргиле

Момичето в Бургас заклано заради наргиле

15-годишният убиец и жертвата се запознали в социална мрежа

Припомняме, че темата стана изключително дискутирана, след като от прокуратурата изведоха версия, че повод за смъртта на 11-годишната Никол от Бургас е именно скандал за наргиле.