НФСБ ще сезира ЕК и ще поиска нотификация на Законопроекта за горивата. Това обяви пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов.

Симеонов бе категоричен, че законопроектът нарушава редица европейски директиви и затова следва да премине през процедура на нотификация.

Като убиец, виждат протестиращи Закона за горивата

Като убиец, виждат протестиращи Закона за горивата

Държавата абдикира от отговорност

Припомняме, днес бяха предложени от ГЕРБ поправки и допълнения към Закона за горивата, които бяха презентирани като консунсусни. Въпреки това пред парламента отново се събраха на протест търговци на горива.

На въпрос има ли обяснение защо законопроекти на НФСБ се пращат за нотификация, а този не, Симеонов заяви: "Очевидно, защото вторият законопроект, за който в момента стана въпрос, се ползва от подкрепата на голямо мнозинство, включително и на ГЕРБ и заради това не се праща, а според нас е редно да се прати и този законопроект. Дай Боже да не стане така да влезе в сила и да търпим санкции", заяви Симеонов.

Сидеров ядосан на Симеонов и очаква извинение

Сидеров ядосан на Симеонов и очаква извинение

Това не е казарма. Моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели

Той бе категоричен, че всяка демократична и европейска държава има основен ангажимент да защитава и да подкрепя основно дребния бизнес. "В случая, това правило е нарушено, защото се вижда, че законът ще бъде приет. Ние не разполагаме с достатъчно мнозинство, за да оспорим тези нови клаузи и членове, но ви уверявам, че ние ще сезираме ЕК, тъй като в случая има нарушаване на европейски директиви, има и нарушаване на конкурентни права. Смятаме, че ще получим подкрепа там, ако не в парламента", обяви Симеонов.

Симеонов: Разногласията повишават авторитета на коалицията

Симеонов: Разногласията повишават авторитета на коалицията

Вицепремиерът е убеден, че Патриотите са политическо постижение

"Смятам, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг. Такъв е този закон. Аз разбирам от друга страна, че главната цел на този закон е борбата със сивия сектор, но в случая се получава нещо като - заради гангренясал пръст да отрежем ръката", каза още той.

Относно вчерашната среща по законопроекта Валери Симеонов заяви, че е проведен близо двучасов разговор, но за съжаление никой не успял да обясни защо заради 100-тина дребни търговци, които уж нарушават закона и въртят сив бизнес, трябва да изгорят останалите 300.

"На този въпрос никой не можа да ми отговори", коментира Валери Симеонов.