За пореден път днес разговорите между тримата лидери в Обединени патриоти се провалиха, след скандал и разменени реплики в сградата на парламента.

След провала на разговорите Валери Симеонов посочи пред медиите, че една от партиите нямала желание да провежда каолиционен съвет. В поведението на атакистите той вижда желание за скандал, както и бягство от проблемите на групата. На въпрос ще съществува ли коалицията, лидерът на НФСБ отговори: "Ще видим. Както виждате се владеем, но ще изчакаме някакви по-добри времена да дойдат." Всеки си има някакво достойнство, подчерта Симеонов.

Каракачанов отказва да е звероукротител на патриоти

Каракачанов отказва да е звероукротител на патриоти

ВМРО остава без претенции въпреки добрите резултати на евровота

Коалиционният съвет имал да решава тежки проблеми с бездействието на групата на Обединените патриоти. Припомняме, че именно с мотив за бездействие ВМРО и НФСБ свалиха Волен Сидеров като председател на ПГ на ОП.

Заради поканата към медиите от страна на Сидеров се разиграла сценката. Не било удобно в малката стая да има толкова много медии. Лидерът на НФСБ не вижда и желание за диалог, стана ясно от думите му.

TV театър на съвета на патриотите: под ключ, клаустрофобия и уважение
Обновена

TV театър на съвета на патриотите: под ключ, клаустрофобия и уважение

От стаята се чу се обвинение: „лъжеш като неинтегриран циганин“

Иначе, според него, сценката била подготвена: "Това е сценарий на "Атака", целта е медиен скандал", заподозря Симеонов. Според него вече не били важни подписите под коалиционното споразумение, а поведението от скандал в скандал в стил Корнелия Нинова. По думите му коалицията явно била в парализа и затова се наложила смяната на Сидеров.

Не съм дошъл за скандали, видимо ядосан бе Красимир Каракачанов, напускайки стаята. Коалиция вече я няма, след като колегите от "Атака" не искат да има вече коалиция, няма да има коалиция, отсече той.

Волен Сидеров обаче категорично не е съгласен, че неговата партия провалила съвета. Колегите се изплашиха от медиите, смята той. Никой никого не е обиждал, обясни лидерът на "Атака". Намерението му било да се види истината. Той не искал да има задкулисие. Задкулисието е проблем не само на тази коалиция, но и на цялата държава, подчерта Волен Сидеров. Погазено било споразумението между Обединените патриоти.

Според Сидеров, Каракачанов и Симеонов поставили под въпрос управлението. "Аз създадох коалиция, те я развалиха", изтъкна лидерът на националистите. Той не е търсил разговор с премиера Бойко Борисов, чакал той да го потърси. Сидеров заяви за втори път днес, че обмисля да напусне парламента.

Стабилността надделя над емоциите на патриотите
Обновена

Стабилността надделя над емоциите на патриотите

Да, ние сме емоционални, но не сме глупаците..., заяви Каракачанов

Припомняме, разбирателството в т.нар. малка коалиция се пропука още преди една година, като първите признаци за разминаване в позициите се проявиха при обсъждането на Истанбулската конвенция. През лятото на миналата година това неразбирателство прерасна в открит конфликт между лидерите на "Атака" и НФСБ, които си размениха проверки по българското Черноморие с различни констатации. Напрежението ескалира в последните работни дни преди лятната ваканция до физическа разправа между Волен Сидеров и депутата от НФСБ Валентин Касабов, като в последствие лидерът на "Атака" се присъедини към искащите оставката на Валери Симеонов като вицепремиер.

Не веднъж се правеха опити за омиротворяване както на политически съвет на малката коалиция, така и на коалиционен съвет във формат ГЕРБ и ОП. Те завършваха с променлив резултат. Междувременно от страна на НФСБ свалиха доверието си от Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти. До този момент ВМРО заема позиция на умиротворител между "Атака" и НФСБ, включително и буквално военният министър Красимир Каракачанов сложи синя каска.

След оставката си Валери Симеонов се върна в парламента като депутат, а пропукванията в коалицията продължиха да се увеличават, а Обединените патриоти не се разбраха и се явиха самостоятелно на изборите за европейски парламент. Още в изборната нощ се разбра, че ВМРО са в конфликт със Сидеров, възмутени от нападки от негова страна по време на предизборната кампания.

Обединените патриоти били в насипно състояние

Обединените патриоти били в насипно състояние

Искрен Веселинов не усеща воля патриотично единство

Малко след това последваха и признания от страна на депутати от ОП за разпад на малката коалиция, а от НФСБ и ВМРО свалиха Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти с аргумент, че не работи и групата няма коалиционен живот.

Въпреки всички патриотични вълнения и от трите формации, включително и техните лидери винаги са споделяли едно общо мнение, че техните дразги не клатят управлението и не застрашават стабилността на голямата коалиция Борисов-3.Едва в последните седмици се появиха обратни твърдения от страна на "Атака"

Вечните малки коалиции

Вечните малки коалиции

Иван Стамболов - Сула не се притеснява за т.нар малка коалиция, защото... по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето; по-добре във властта днес, отколкото поредна патерица утре, когато "я камилата, я камиларя"