Волен Сидеров призова премиера Борисов да вземе отношение по изключването на "Атака" от Обединени патриоти. "Наруши ли се балансът, г-н Борисов го знае много добре - той се занимава с източни бойни изкуства, и аз също. Там, в източната философия, е казано ясно: балансът в природата е ин и ян, равнопоставени двете начала. Мекото - твърдото, женско - мъжкото, и т.н. Те трябва да са в баланс, иначе рухват нещата", коментира пред "24 часа" лидерът на "Атака" новината от днешния ден за изключването си от групата на Обединените патриоти.

"Опитът на Валери и Красимир да нарушат баланса трябва да бъде париран в интерес на баланса. Не в интерес на Волен, не в интерес на "Атака". Аз мога да си защитавам интереса. Правил съм го през годините и съм оцелявал. А в интерес на баланса. Балансът е важен за всички, не за мен", допълва той.

Сидеров коментира, че е сбъднал мечтата на Каракачанов да е министър на отбраната. "ВМРО никога не беше сънувало да има 11 депутати. Винаги са имали по 2-ма, закачени към някой по-голям - я СДС, я Софиянски и Мозер, я за Ковачки и Бареков. Вместо да каже Каракачанов: "Благодаря ти, че моята мечта да бъда вицепремиер и военен министър се изпълни, и да държа и ресурсното министерство на околната среда", те обясняват как аз съм лошият и трябва да си ходя."

Лидерът на "Атака" обясни, че "знаят кой е създателят на коалицията, те знаят постиженията на "Атака", за които може би ВМРО през годините са завиждали, и сега си го отреагират това. Викат: "А, падна ли ни? А сега ще те изключим от комсомола. Освен това ние сме по-силната партия вече, имаме две министерства, огромен ресурс. Сега се готвим на местните избори да вземем хубави резултати..." И вече те да бъдат основните в патриотичната ниша. Това е в мисълта на ВМРО".

Изхвърлиха "Атака" от Обединените патриоти
Обновена

Изхвърлиха "Атака" от Обединените патриоти

Каракачанов: Всяко нещо си има край. Няма смисъл от тази агония и трагедия

Припомняме, вчера с провал завърши поредният опит на Обединените патриоти да се съберат и разберет как ще се работи в парламента. ВМРО и НФСБ обвиниха в саботеж Волен Сидеров. Това беше първия опит след като двете партии свалиха Волен Сидеров от поста председател на парламентарната група.

Не веднъж се правеха опити за омиротворяване както на политически съвет на малката коалиция, така и на коалиционен съвет във формат ГЕРБ и ОП. Те завършваха с променлив резултат. Междувременно от страна на НФСБ свалиха доверието си от Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти. До този момент ВМРО заема позиция на умиротворител между "Атака" и НФСБ, включително и буквално военният министър Красимир Каракачанов сложи синя каска.

След оставката си Валери Симеонов се върна в парламента като депутат, а пропукванията в коалицията продължиха да се увеличават, а Обединените патриоти не се разбраха и се явиха самостоятелно на изборите за европейски парламент. Още в изборната нощ се разбра, че ВМРО са в конфликт със Сидеров, възмутени от нападки от негова страна по време на предизборната кампания.

Малко след това последваха и признания от страна на депутати от ОП за разпад на малката коалиция, а от НФСБ и ВМРО свалиха Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти с аргумент, че не работи и групата няма коалиционен живот.

Чуколов: С отстраняването на Сидеров застрашават управлението

Чуколов: С отстраняването на Сидеров застрашават управлението

Отстранили моторът на Обединени патриоти

Въпреки всички патриотични вълнения и от трите формации, включително и техните лидери винаги са споделяли едно общо мнение, че техните дразги не клатят управлението и не застрашават стабилността на голямата коалиция Борисов-3. Едва в последните седмици се появиха обратни твърдения от страна на "Атака".

Дрязгите в малката коалиция започнаха преди повече от година с явен конфликт между лидерите на "Атака" и НФСБ. Миналото лято Волен Сидеров отговори на Валери Симеонов с демонстративни проверки по Българското Черноморие и обяви, че акциите и законодателството на коалиционния му партньор пречат на бизнеса.

В парламента пък нетърпимостта между двете партии достигна до физически сблъсък в последните работни дни. Напрежението между "Атака" и НФСБ премина и през сваляне на доверието от страна на депутатите на Валери Симеонов от Сидеров като шеф на ПГ на Обединени патриоти, а Волен Сидеров нееднократно искаше оставката на Симеонов - тогава вицепремиер.

Когато и това се случи, те станаха отново колеги в парламентарната зала, но кой ръководи патриотичната парламентарна чета така и не стана ясно.

Каракачанов и Симеонов един преврат не можели да направят като хората

Каракачанов и Симеонов един преврат не можели да направят като хората

Чуколов категоричен, че така трошат коалицията