Лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов заяви, че е изненадан от решението на ВМРО да не се явят заедно на парламентарните избори.

Имаме сили да прескочим 4-процентовата бариера за НС и сами, убедени ВМРО

Имаме сили да прескочим 4-процентовата бариера за НС и сами, убедени ВМРО

Воеводите искат да продължат сами визията си за развитие на патриотичното движение

В крайна сметка ВМРО си е самостоятелна партия, те имат право на своите решения и избори. Явявали сме се заедно на три поредни кампании, те са били успешни, но аз не мога да им държа сметка. НФСБ също е партия със структури и подкрепа в патриотичната общност, коментира той пред БНТ.

Симеонов посочи единствения малък упрек към Красимир Каракачанов, а той е, че буквално до четвъртък военният министър е твърдял, че ще се явят заедно на изборите, но в крайна сметка решението си е на ВМРО.

След решението на ВМРО да са сами на изборите и НФСБ се отказва от коалиция?

След решението на ВМРО да са сами на изборите и НФСБ се отказва от коалиция?

Не са обсъждани други варианти...

На въпроса дали е имало някакви грешки в патриотичната конструкция на коалицията, Симеонов заяви, че може би грешка е единствено предоверяването през 2017 г. на "Атака" и нейния лидер Волен Сидеров.

Това може би беше грешката, за която съжалихме буквално 7-8 месеца по-късно. Видя се, че той (Волен Сидеров) следва една друга политика, започнаха критики, атаки, обиди, подчерта лидерът на НФСБ.

Той увери, че в последните седмици не е имало напрежение в коалицията, а точно обратното - работят добре, прокарват решения и инициативи.

ВМРО ще се явяват на изборите сами?
Обновена

ВМРО ще се явяват на изборите сами?

Позицията на партията клони към самостоятелно явяване

Те са готови да преговарят с всички партии с изключение на ДПС и БСП.

Основно можем да водим преговори с формации от патриотичния сектор, например с БСП ние няма за какво да разговаряме, по-скоро сме дясно-консервативна формация, обясни Симеонов.

Той обаче допълни, че е имало разговор с дясно-консервативната формация на Петър Москов.

Славчо Атанасов: На изборите НФСБ и ВМРО трябва да се явят заедно

Славчо Атанасов: На изборите НФСБ и ВМРО трябва да се явят заедно

Няма драма със заличаването на "Атака" от ОП, според депутата

Валери Симеонов призна, че може би действително е бил катализатор на решението правителството да не подава оставка заради протестите през лятото.

Не виждам смисъл да се отива на предсрочни избори 6 месеца преди редовните. Просто не беше патриотично да хвърляме държавата в едни безсмислени избори, подчерта той. 

ЦИК отказа Валери Симеонов да представлява "Обединени патриоти"

ЦИК отказа Валери Симеонов да представлява "Обединени патриоти"

Комисията не постигна необходимото мнозинство

Излизаме от този мандат абсолютно доволни и мога да изброя неща, които всички българи видяха и знаят и мога да кажа, че те са били приоритет на НФСБ, заяви още Симеонов.

Като успехи той посочи доходите - "лично моя кауза беше минималната пенсия да се увеличи и тя вече е 350 лв., аз имам личен мотив да се боря за това, защото знам една 90-годишна жена какво може да си позволи със 160 лв"; завършването на защитното преградно съоръжение с Турция - "в България няма бежанци, няма нелегални, това беше лично моя кауза"; както и акция "Шум" - "която в крайна сметка приключи с действащ закон и моите акции, които бяха обект на подигравка, дадоха резултат още 2017-2018 г."

Междувременно Каракачанов заяви, че решението да се явят сами на вота не е развод с НФСБ, а естествен процес.