Централната избирателна комисия отказа да впише Валери Симеонов като представляващ коалицията "Обединени патриоти", съобщава БНР.

ЦИК отказа да допълни решението си, с което преди дни от коалицията беше извадена партия "Атака".

При гласуването за молбата на Валери Симеонов Комисията не постигна необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите членове - от присъстващите в залата 17 членове на ЦИК 8 гласуваха "за" и 9 "против".

Съдът отказа на ЦИК да заличи "Атака" от "Обединени патриоти"

Съдът отказа на ЦИК да заличи "Атака" от "Обединени патриоти"

Решенията на коалицията трябвало да се взимат единодушно

Припомняме, на 28 януари ЦИК заличи "Атака" от коалиция "Обединени патриоти". Партията на Волен Сидеров обаче обжалва решението пред ВАС.

По-рано днес съдът отказа на ЦИК да заличи "Атака" от "Обединени патриоти".

Мотивът е, че съгласно коалиционното споразумение решенията на коалицията се "считат за приети само ако са приети" с пълно единодушие на трите партии, включени в състава на коалицията. В случая обаче няма заявление на "Атака" за напускане на коалицията, а представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава й - НФСБ и ВМРО.

ЦИК заличи "Атака" от коалиция "Обединени патриоти"

ЦИК заличи "Атака" от коалиция "Обединени патриоти"

Партията на Волен Сидеров ще обжалва решението пред съда

Дрязгите в малката коалиция започнаха още през 2018 г. с явен конфликт между лидерите на "Атака" и НФСБ. Тогава Волен Сидеров отговори на Валери Симеонов с демонстративни проверки по Българското Черноморие и обяви, че акциите и законодателството на коалиционния му партньор пречат на бизнеса.

В парламента пък нетърпимостта между двете партии достигна до физически сблъсък в последните работни дни. Напрежението между "Атака" и НФСБ премина и през сваляне на доверието от страна на депутатите на Валери Симеонов от Сидеров като шеф на ПГ на Обединени патриоти, а Волен Сидеров нееднократно искаше оставката на Симеонов - тогава вицепремиер.