Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за промяна в състава на коалицията "Обединени партиоти - НФСБ, Атака и ВМРО".

Припомняме, на 28 януари ЦИК заличи "Атака" от коалиция "Обединени патриоти". Партията на Волен Сидеров обаче обжалва решението пред ВАС.

От съда посочват, че коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" е регистрирана за участие в парламентарните избори на 26 март 2017 г. Не са извършвани промени в състава й, а сроковете, в които може да се правят, отдавна са изтекли. Изборите, за целите на които е регистрирана коалицията, също са приключили, изтъкват от ВАС и допълват, че по тази причина ЦИК не може да извършва промени в състава на коалицията по реда на чл.144 от Изборния кодекс, на която разпоредба е основано оспорваното решение.

На Сидеров му настръхва косата от манипулациите на Централната ибрикчийска комисия

На Сидеров му настръхва косата от манипулациите на Централната ибрикчийска комисия

По думите му Борисов, Каракачанов и Симеонов са ОПГ

От съда поясняват, че дори заявлението от 27 януари 2021 г. на представляващия коалицията Красимир Каракачанов да е било подадено в необходимите срокове, искането на коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" пак би било неоснователно, тъй като е необходимо към заявлението за промяна да се представи решение за напускане на коалицията. В случая представеното към заявлението "решение за промени в състава на коалиция" не удостоверява напускането на "Атака".

От ВАС подчертават, че съгласно коалиционното споразумение решенията на коалицията се "считат за приети само ако са приети" с пълно единодушие на трите партии, включени в състава на коалицията. В случая няма заявление на "Атака" за напускане на коалицията, а представеното решение за промени в състава на коалиция е прието само от две партии от състава й - НФСБ и ВМРО, поясняват от съда.

ЦИК заличи "Атака" от коалиция "Обединени патриоти"

ЦИК заличи "Атака" от коалиция "Обединени патриоти"

Партията на Волен Сидеров ще обжалва решението пред съда

Решението на ВАС е окончателно. Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне, като трябва да бъдат спазени задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона.

Припомняме, дрязгите в малката коалиция започнаха още през 2018 г. с явен конфликт между лидерите на "Атака" и НФСБ. Тогава Волен Сидеров отговори на Валери Симеонов с демонстративни проверки по Българското Черноморие и обяви, че акциите и законодателството на коалиционния му партньор пречат на бизнеса.

В парламента пък нетърпимостта между двете партии достигна до физически сблъсък в последните работни дни. Напрежението между "Атака" и НФСБ премина и през сваляне на доверието от страна на депутатите на Валери Симеонов от Сидеров като шеф на ПГ на Обединени патриоти, а Волен Сидеров нееднократно искаше оставката на Симеонов - тогава вицепремиер.