Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание се събра на първото си редовно заседание с цел да се обсъди проектът за промени в Конституцията.

Припомняме, че проект за промени в Конституцията представиха от ПП/ДБ, като такъв имат и от парламентарната група на ДПС. На заседанието на комисията присъства правосъдният министър Атанас Славов, народни представители и видни конституционалисти като проф. Екатерина Михайлова, Румен Ненков, Благовест Пунев и проф. Пламен Киров.

На заседанието на парламентарната комисия председателят на конституционната комисия и депутат от парламентарната група на ГЕРБ/СДС Радомир Чолаков отчете, че са се създали завишени очаквания на обществото към промените в Конституцията. Стъпвайки върху историята по-ясно можем да прибегнем върху задачата за промени в Конституцията, каза той.

Има нагласа в мнозинството и на ресорната комисия, и в парламента следващите дни да бъде внесен общо проект на закон за изменение и допълнение на Конституцията, подчерта Чолаков. За изменение на Конституцията са необходими 180 гласа, което значи максимално възможен консенсус. Не може да има партиен диктат, не може да има индивидуална воля, а всички трябва да се опират на политически компромиси, но не може да има юридически компромис и компромис с конституцията, изтъкна шефът на парламентарната комисия.

Той очаква конституционалистите да кажат на депутатите да не правят компромис там, където не може да се направи такъв.

БСП видя опит статуквото да се окопае във властта през Конституцията

БСП видя опит статуквото да се окопае във властта през Конституцията

С промените в Конституцията се премахва ролята на главния прокурор

Бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова представи накратко проекта за промени в Конституцията, които предлага нейната парламентарна група. Идеите са част от усилието да направи общо сечение и общ законопроект за промени в Конституцията. В проекта за Конституция са заложени следните група промени:

  1. Укрепване на българската държавност;

2.Укрепване на независимостта на съда чрез структурна реформа на съда и на прокуратурата, която да доведе повече отчетност в работата на държавното обвинение и отчетност на главния прокурор;

  1. Регулиране функциите на служебното правителство и намаляване на периода, в който страната да остане без действащ парламент;
  2. Въвеждане на конституционни стандарти при изборите на контролните и регулаторните органи в страната;
  3. Предложение за определяне на национален празник на конституционно ниво.

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПП/ДБ Никола Минчев представи останалата част от проекта за промени в Конституцията. ВСС трябва да бъде разделен на два основни органа и да се образува нов прокурорски съвет. Общата воля на членовете на двата съвета е запазване на 25 души, като се предвижда и мнозинство на членовете на ВСС на съдии избрани от съдии.

Все още няма мнозинство за бърза писта за промени в Конституцията

Все още няма мнозинство за бърза писта за промени в Конституцията

Христо Иванов: ВСС не осъзнава своята дълбока нелегитимност

Депутатът от ГЕРБ/СДС Екатерина Захариева заяви, че очакванията към работата на комисията са изключително високи. Тя разкритикува част от промените в Конституцията, които предлагат от ПП/ДБ. Инспекторите към ВСС не трябва да се връщат в органите на съдебната власт след изтичането на техния мандат. Трябва да се намери и балансиран вариант за служебните кабинет на президента, настоя Захариева. Тя се надява депутатите да намерят съгласие да подкрепят идеята затова Народното събрание да работи непрекъсваемо.

Депутатът от ДПС Гюнер Ахмед отказа да направи изказване и да представи накратко техният проект за промени в Конституцията.

Депутатът от "Възраждане" Златан Златанов заяви, че неговата парламентарна група ще отхвърли всички предложения за конституционни промени, представени от представителите на "сглобката". Конституцията има нужда от определени промени, но моментът за извършване на такива проблеми не е точно този, който е сега. Във време на геополитически турбуленции е нездравословно да се правят резки завой под влиянието на чужди сили, разкритикува Златанов.

Промените в Конституцията ще доведат да се легитимира колониалният статут на България, посочи още той и призова да не се извършва мимикрия с Основния закон за България. Промяната датата на националния празник също е взривоопасно. Както 3 март, така и 24 май, и 6 септември и 22 септември са български празници, но сега не е на дневен ред да се променят, посочи Златанов.

Пеевски излиза от комисия, ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС сближават визии за Конституцията

Пеевски излиза от комисия, ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС сближават визии за Конституцията

В комисията няма да има знакови лица, а само експерти

"Възраждане" ще настояват да се впише в Конституцията, че левът е българска традиционна валута. От формацията на Костадин Костадинов искат дълбоко осъзнаване на предложенията, а не приемането им набързо в Народното събрание.

От парламентарната група на БСП за България нямат проект за промени в Конституцията и отказаха да коментират този на ПП/ДБ. Има въпроси, за които си струва да се говори, но има и такива, които не са в дневния ред на обществото, аргументира се Мая Димитрова.

Председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков добави, че и БСП, и Възраждане са добре дошли да критикуват и да правят предложения за промени в Конституцията. В края на деня амбицията на депутатите е да има по-голям консенсус за промени в Основния закон.

Конституционалисти притеснени проектът за промени в Конституцията да не падне в КС

Конституционалисти притеснени проектът за промени в Конституцията да не падне в КС

Всички промени подлежат на контрол пред Конституционния съд

Проектът за промени в Конституцията ще бъдат внесен в Народното събрание до една седмица - в края на настоящата седмица или началото на другата. Това обяви председателят на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков пред журналисти след заседание на ресорната парламентарна комисия, на която бе обсъден проектът за промени в Основния закон.

Проектът за промени в Основния закон ще бъде обсъждан между 1 и 3 месеца в зависимост от скоростта, а по време на второ гласуване ще бъдат направени предложения. Това, което бъде внесено не означава, че ще бъде прието едно към едно, увери Чолаков, който е сигурен, че измененията в Конституцията могат да бъдат приети докрая на годината.

Чолаков увери медиите, че още утре ще бъдат съобщени хората, които ще изготвят общият законопроект за промени в Конституцията.

Той обясни, че групите на ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС до няколко дни ще изработят общ законопроект, за да може да бъде стартирана процедурата по изменение на Конституцията. Дискусията е много по-сложна, отколкото изглежда на пръв поглед, посочи Чолаков, който разчита на експертите да спират депутатите от екстравагантности в проекта за промени в Основния закон, ако прекалено много залитнат към тях.

Чолаков посочи, че има различия в детайлите с ПП/ДБ по отношение на служебното правителство, както и нюанси в разделянето на двете колегии на ВСС. Това, което ще бъде внесено като законопроект ще бъде платформа за дискусия, която тепърва предстои и няма да бъде толкова бърза.

Славов сигурен, че е постигнато съгласие за промяна в Конституцията

Славов сигурен, че е постигнато съгласие за промяна в Конституцията

Партиите заявяват готовност да развият съгласието си в конкретни конституционни текстове

Радомир Чолаков много би искал да постигнат мнозинство от 180 гласа "За". "Ако постигне 180 гласа, аз ще бъда истински щастлив и ще положим всички усилия да убедим колегите от останалите парламентарни групи да участват. Това не е игра на управляващи и опозиция, а тук става дума за носещата конструкция на държавата. Искам да положим всички усилия за постигане на 180 гласа "За", постави си за цел той.

Чолаков се надява на постигане на политически консенсус, никой да не се опитва да надделява и да не казва "ще приеме моят текст".

Той коментира и една от идеите за промени на датата на националния празник от 3 март на 24 май. Чолаков напомни, че парламентарната група на ГЕРБ/СДС направили такова предложение в Кодекса на труда миналата година, но ПП не го подкрепили. "24 май ми е на сърце и подкрепяме идеята, но нека колегите от ПП/ДБ да си решат дали ще го оттеглят или не", каза председателят на конституционната комисия. Той не иска този дебат обаче да измества дебатът за съдебната власт. Дебатът за съдебната власт засяга една от носещите колони на българската държава и не може да се отклонява и да се мисли за друго, призова Чолаков.

"Четири пъти е променяна Конституцията в глава "Съдебна власт" и четири пъти е поправяна. Нямаме право на пета грешка, защото от петия път можем да я събори", категоричен бе той.

ГЕРБ/СДС не желаят да влезе в проекта за промени в Конституцията мандатността на кметовете до два мандата. Проектът за промени в Конституцията на ГЕРБ/СДС е изпратен на ПП/ДБ, за да бъде съобразен и взет предвид при изработването на общия законопроект.

Чолаков заяви, че ДПС засега запазват мълчание относно проекта за промени в Конституцията, но в техния проект също има добри и полезни идеи. Има разлика в нюансите, но нямаме съществени различия, направи връзка той във връзка със законопроекта за промени в Конституцията на ПП/ДБ и този на ДПС.

На излизане от заседанието на Комисията по конституционни въпроси депутатът от парламентарната група на ДПС Гюнер Ахмед не отговори на журналистическите въпроси относно проекта за промени в Конституцията, внесени от ПП/ДБ. Той уточни, че в следващите дни от формацията на Мустафа Карадайъ ще се изкажат по въпроса.