Политици от парламента и правителството защитават не българските, а чужди интереси. Това коментира на въпрос на News.bg президентът Румен Радев. Повод за думите му бяха критики от страна на редица политици (като съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов например), че по време на разговора си с украинския си колега Володимир Зеленски Радев защитавал не българските, а руските интереси

"Аз винаги съм защитавал българския интерес, а не интересът на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството? Очевидно в много случаи небългарските. Ще ви дам само един пример - през октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проектодекларация за незабавното членство на Украйна в НАТО към всички президенти от Източна Европа. Тогава аз отказах да подпиша с много ясен мотив - че приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир означава война НАТО-Русия. Тогава се надигна страшен вой и вие знаете от кого. И сега изведнъж тези мои яростни критици промениха мнението си и приеха моята теза", отсече президентът след като взе участие в конференцията "Дни на математиката в София", организирана от БАН.

Нинова: Зеленски спечели, а Радев бе унизен

Нинова: Зеленски спечели, а Радев бе унизен

Българското правителство каза хоп преди да е скочило

И запита - имат ли критиците му изобщо собствено мнение и собствена позиция. "Защото те безпрекословно следват позицията на големите държави членки. И това е добре, защото големите държави членки имат някакъв разум. Но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и своя позиция. А национално отговорното поведение изисква да имат такава", продължи с критиките той.

Радев потвърди още, че визитата на Зеленски не е била съгласувана с него и посъветва в бъдеще да се спазва междуинституционалния протокол.

"Никога не съм отказвал да приема президент по негово желание, винаги съм откликвал. Но когато министър-председателят реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван след това. В тази ситуация най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България. И най-вече - това не е добър сигнал към 300 хиляди българи в Украйна."

Радев иска да чува "мир", Зеленски - А какво ще кажете на Путин като дойде при вас?

Радев иска да чува "мир", Зеленски - А какво ще кажете на Путин като дойде при вас?

Каквото и да имате, би било недостатъчно

В НАТО никой не задължава с какъвто и да е документ да участва в предоставянето на оръжие за Украйна, а премиерът Денков следва да излезе с "позиция на разума", не подмина и въпроса с предстоящата среща на върха в НАТО държавният глава.

Президентът не спести критики и относно решението на парламента и правителството да се стартират преговори с Украйна за предоставяне на съхраняваните от години на площадката в Белене руски реактори. Според него въпросното решение е взето прибързано и без да се изчака оценката дали тези мощности могат да се оползотворят с неруска експертиза. Припомняме, че в последните седмици на мандата служебният енергиен министър Росен Христов обяви, че започва анализ на френската "Фраматом" по въпроса. 

"Служебното правителство установи много тесни контакти с Франция. Аз лично говорих с президента Макрон, той дойде в нашата мисия в Брюксел по тези въпроси. Работиха много задълбочено и Франция изпрати към нас меморандум в последните дни на служебното правителство за развитието на проекта "Белене". Един европейски проект".

Денков не подклаждал конфликта с президента

Денков не подклаждал конфликта с президента

Премиерът потвърди идването на Володимир Зеленски у нас

Държавният глава мина и по друга тема от конспекта на актуалния дневен ред - позицията на премиера Николай Денков, изказана в интервю за "Политико", че службите ни трябва да се изчистят от руското влияние. 

"За съжаление български министър-председател продължава да използва чужди медии, за да клевети страната. За да развява руската заплаха като параван за разправа в службите в името на лични и партийни интереси. Точно по сценария на записите (изнесени от бившия депутат от ПП Радостин Василев - бел.ред.) И е жалко, че хлъзгат акад. Денков по този сценарий, но като гледам, той няма нищо против да го хлъзгат", не спести критики по отношение на бившия си служебен министър и настоящ премиер президентът Радев.

По-късно информация за изказването на държавния глава беше разпространена и от президентството. Във връзка с поетия от българското правителство ангажимент при срещата с украинския президент Румен Радев коментира, че е редно управляващите да оправдават своите претенции за единство и за прозрачност, като обявят какви оръжия възнамеряват да дават на Украйна. Българският президент също така е обезпокоен от взетото само за един ден решение от Народното събрание, което позволява на Министерския съвет да изпразни складовете с военновременни запаси на Българската армия. "Колкото и в момента да ви убеждават, че те ще бъдат запълнени много бързо, това не е вярно. Тези процеси отнемат години", коментира държавният глава.

По думите му не бива да се правят илюзии, че скоро България ще има ново въоръжение, което да дойде с нови запаси от боеприпаси. Според Радев години наред редица правителства са нехаели за модернизацията на Българската армия, а тя изисква политическа воля, много средства и време. Президентът апелира управляващите да бъдат много внимателни по въпросите, които засягат националната ни сигурност и подчерта, че със скоростното изтегляне от парламента на програмата за инвестиционни разходи на Министерството на отбраната, както и на документа за състава на военновременните формирования, се погазват разчетите на военната експертиза за това от какви количества въоръжение и боеприпаси има нужда Българската армия.