Министърът на енергетиката Росен Христов договори с ръководството на "Фраматом" обучение и обмен на опит в ядрената енергетика за български студенти и специалисти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. На среща с "Фраматом", която се проведе в Париж, бе обсъдено обучение и обмен на опит за български студенти и специалисти в тази област. Френската компания представи опита си в организацията на обучение в няколко европейски държави и обеща да изготви специален план за България.

Министър Христов подчерта значимостта на обмена на опит и знания в ядрената енергетика и спомена за Алианса от държави от ЕС, които подкрепят тази област. Той посочи, че България разполага с дългогодишен успешен опит с АЕЦ "Козлодуй", но добави, че допълнителните знания и достъпът до новите технологии ще бъдат полезни.

Секторът на ядрената енергетика в Европа се очаква да създаде до 450 000 нови висококвалифицирани и високоплатени работни места.

От 2025 АЕЦ "Козлодуй" ще получава френско ядрено гориво

От 2025 АЕЦ "Козлодуй" ще получава френско ядрено гориво

Подписаха споразумение с френската "Фраматом"

Министърът изрази увереност, че тази програма за обучение ще даде възможност на българските експерти да се реализират както в страната, така и зад граница.

По-рано министър Христов проведе среща и с ръководството на водещата френска енергийна компания EDF, където беше обсъдено предпроектно проучване и оценка на възможността за изграждане на АЕЦ "Белене". Френската страна представи детайлен план за подобно изследване.

Христов подчерта важността да се вземе информирано решение за ключови и стратегически проекти като "Белене" въз основа на предимствата и недостатъците на всички възможни сценарии. Той изрази надежда, че парламентът ще вземе решение за бъдещето на проекта "Белене" на базата на пълна и актуална информация.

На срещите в Париж присъстваха и заместник-министърът по енергетиката Еленко Божков и началникът на политическия кабинет Любомира Ганчева.

АЕЦ "Козлодуй" ще получава свежо ядрено гориво за пети блок от "Уестингхаус"

АЕЦ "Козлодуй" ще получава свежо ядрено гориво за пети блок от "Уестингхаус"

Подписват договор утре