Не предлагаме никакво ядрено оборудване на Украйна, нито на други страни. Това пишат тази сутрин от Министерство на енергетиката с изявление на служебния министър Росен Христов.

Прессъобщението е по повод изявления преди всичко от страна на БСП и "Възраждане", че се правят планове да се даде оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна.

Министърът на енергетиката Росен Христов категорично заявява, че това са спекулации и служебното правителство няма да взема никакви подобни решения. На този етап има само "проявен интерес от украинска страна". Росен Христов уверява, че такъв тип решение могат да се взимат само и единствено от парламент и служебното правителство не води непрозрачно такива преговори.

Росен Христов: Така или иначе руско ядрено гориво не идва

Росен Христов: Така или иначе руско ядрено гориво не идва

Спряно е и извозването на отработеното ядрено гориво

От МЕ припомнят и предложената от Росен Христов визия за електроенергийния сектор, в която са заложени изграждането на 4 нови ядрени мощности - по два реактора на площадките и на АЕЦ "Козлодуй", и на "Белене". Освен това миналия месец депутатите задължиха правителството да изгради нова мощност с американския реактор AP-1000 на площадката в централата в Козлодуй.

Спекулациите тръгнаха от прессъобщение на МЕ, в което се посочваха обсъдените теми на среща между Росен Христов и украинския енергиен министър Герман Галущенко в Стокхолм, Швеция, в рамките на Неформално заседание на Съвета на ЕС по "Транспорт, телекомуникации и енергетика". Въпросът дали руското оборудване за АЕЦ "Белене" може да бъде използвано в Украйна ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България.

"Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на "АЕЦ Козлодуй" с Русия", са думите на Христов, които цитира прессъобщението на МЕ.

Росен Христов: При санкции срещу руския атомен сектор АЕЦ "Козлодуй" спира

Росен Христов: При санкции срещу руския атомен сектор АЕЦ "Козлодуй" спира

Той коментира и обвиненията срещу своя предшественик

Припомняме, служебен кабинет на Гълъб Донев даде заявка, че има намерение на възобнови проекта за строителство на втора централа в България - АЕЦ "Белене". Проектът е замислен още през 80-те години на миналия век, но замразен през 1990 година. Всички опити за продължаване на проекта са неуспешни, въпреки че дори беше включен в т.нар. Голям шлем на президента Георги Първанов. През 2012 година, по време на първото правителство на Бойко Борисов, бе наложен и мораториум върху него след определението, дадено му лично от Бойко Борисов, "един гьол", струващ 800 млн.лв.

През 2016 г. след арбитражно дело в съда в Женева България е осъдена да плати на Русия изработеното оборудване по проекта и реакторите пристигат в България. 

През юни 2018 година Народното събрание обаче размрази официално 30-годишния проект.