Народното събрание прие проект на решение за възлагане на Министерски съвет провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000. Вносители са депутатът от парламентарната група на ГЕРБ/СДС Делян Добрев и група народни представители.

Народните представители гласуваха със 109 гласа "За", 45 гласа "против" и 39 гласа "въздържали се". При прегласуването резултатът бе - 112 гласа "За", 45 гласа "против" и 39 гласа "въздържали се", с което проектът на решение мина.

Освен това с решението се задължава Министерския съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия за вземане на решение по чл. 45 на ЗБИЯЕ за изграждане на енергиен обект — ядрена централа на утвърдената от МР Площадка №2 — блок 7 на АЕЦ "Козлодуй. Министерски съвет трябва да предприеме всички необходими действия за стартиране на лицензионната процедура, съгласно ЗБИЯЕ, и процедурата по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ Козлодуй).

ГЕРБ внесе в НС предложение за изграждане на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй"

ГЕРБ внесе в НС предложение за изграждане на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй"

Проектът за решение предвижда новите блокове да работят с американските реактори

Министерски съвет се задължава в Решението си по т. З да вземе решение за обявяване на енергийния обект — ядрена централа за "обект с национално значение" по смисъла на Закона за устройство на територията и за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост.

Малко преди това депутатите от Демократична България и Възраждане - Божидар Божанов и Цончо Ганев направиха две процедурни предложения - НС да разгледа на първо гласуване за изменение и допълнение на Закона за електронното управление и Кодексът на труда, но и двете предложения бяха отхвърлени.

Депутатите се скараха за проекта на решение за възлагане на Министерски съвет за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология AP1000.

По време на дебатите Румен Гечев от БСП заяви, че социалистите ще гласуват против проекта на решение, тъй като не е работа на парламента да се занимава с отговорности на изпълнителната власт. Социалистите искат първо да довършат АЕЦ "Белене" и тогава с удоволствие биха подкрепили разширяването на АЕЦ "Козлодуй". Ефективен ли е "Белене" при цена от 200-300-400 евро на мегаватчас? Ако бе довършен АЕЦ "Белене", българската икономика щяла да разчита на огромни постъпления. Не трябва да се среже лентата на АЕЦ "Белене", за да се започне разширяването на АЕЦ "Козлодуй". Да сме погребали 3 млрд. лв. и да изпълняваме геополитически поръчки, няма как да стане, подчерта Гечев.

Служебният кабинет възражда проекта АЕЦ "Белене"

Служебният кабинет възражда проекта АЕЦ "Белене"

На 17 януари правителството ще представи стратегия за развитие на енергетиката

"Или довършване АЕЦ "Белене", или завършваме на кюмюра (въглища - б.р.)", предупреди Гечев.

Тома Биков от ГЕРБ запита какви са стъпките за завършването на АЕЦ "Белене". Рискуваме ли да останем без ядрена енергетика накрая, продължи да пита депутатът от ГЕРБ социалистите.

Според лидера на СДС Румен Христов допълнителната площадката на Козлодуй, която трябва да се изгради е на друга плоча, която не е земетръсна.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отчете, че има добре написани мотиви в проекта на решение, но не са на мястото си. "Възраждане" също ще гласуват против проекта на решение. Не е работа на Народното събрание да решава точно такъв тип политики, подчерта Костадинов. Това предложение за решение много наподобява на други подобни решения, които НС започва да прилича на филиал на американския парламент, заяде се Костадинов и добави, че България се намира в енергийна зависимост. Най-добрият вариант за България е да има два допълнителни реактора в Козлодуй и да се довърши АЕЦ "Белене", коментира Костадин Костадинов.