Не приемам предоставянето на въоръжени боеприпаси, особено от складовете на българската армия. Моята отговорност е нашите способности да не отслабват. Директно своята позиция пред делегацията на Украйна изказа българският президент Румен Радев.

Още по-тревожно е обаче, по думите на Радев, че конфликтът разширява "своя пространствен размер, придобива нови измерения". Загиват много, все повече, включително и българи от нашата общност в Украйна, продължи Радев.

Не по-малко директен бе и украинският президент Володимир Зеленски: "Това не е конфликт, а война. Трябва да поставяме точките след "и", защото иначе някой друг ще ги поставя. Конфликтът е война, той е на наша територия и ние най-добре знаем това."

Тъй като от президентството разпространиха запис без превод на думите на украинския президент, видеото с превод можете да гледате долу.

Освен това Зеленски заяви: "Всичко, което имате, ще бъде недостатъчно, за да воювате с руската армия, ако тя дойде тук... Но каквото и да имате, би било недостатъчно." И Зеленски попита: Не дай боже да сте на моето място. Какво ще кажете на Путин - Ето, взимайте нашите територии?"

Войната няма разстояния, предупреди още Зеленски, а след признаването на правото на Радев да не подкрепя помощта за Украйна, заяви, че "аз съм убеден, че някога ще бъдем заедно в ЕС и НАТО и ще имаме общи ценности."

Зеленски предупреди и че Русия иска да разруши НАТО и ЕС, това са техните цели. "Това не е конфликт, това е война. Но и Путин не просто не води война, той няма да се успокои, докато не ни избие. А ние искаме просто да живеем."

Тревога изрази Радев и за това, че с всеки изминал ден рискът за мира в Европа расте, включително и рискът от ядрена авария и замърсяване. Конфликтът се превръща във война на изтощение, на икономиката, изрази тревогата си Радев, посочвайки растящите цени и инфлацията в Европа, популизма и появата на радикални групи. "Този конфликт няма военно решение. Все повече и повече оръжие не води до това решение", заяви Радев и призова след година и половина очакване на това решение, да се положат последователни усилия за търсене на преговори и мир.

"Знам колко е трудно, но всички заедно трябва да търсим, особено в светлината на културните и историческите връзки между нашите две народи." Радев се интересува от повече информация за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. 

В момента чуваме думата "победа", ние искаме да чуваме "мир" и водещите усилия да бъдат за постигане на мир. Трябва да се работи за преговори, а не за задълбочаване на конфликта. И Радев призова Зеленски и украинската делегация да обърне внимание на това, което се е случило в Европа - растящите цени и инфлацията - и да се мисли за бъдещето на Европа.

Украинският президент и на това беше абсолютно категоричен - нито Украйна владее АЕЦ "Запорожие", нито го контролира. Там са руснаците и са там от началото на март 2022 г. Преговорие се водят от МААЕ, а става дума за "психически неуравновесени хора".

По темата за инфлацията Зеленски също заяви: Не разбирам какви претенции имате към Украйна. Ние не сме страна в тези преговори, ние не общуваме с Русия, а Ердоган и Гутериш, Турция и ООН, като и двамата са се хванали за главата. Украйна не контролира този коридор, контролира го Русия, която го завзе, както завзе и нашите териториални води.

Зеленски и Денков подписаха съвместна декларация за евроинтеграцията на Украйна
Обновена

Зеленски и Денков подписаха съвместна декларация за евроинтеграцията на Украйна

Володимир Зеленски: Благодаря на хората