Премиерът Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна. Меморандум за сътрудничество в енергетиката пък подписаха българския и украинския министър на енергетиката.

"Вие сте добре дошъл в България", обърна се към Зеленски министър-председателят след края на продължилата около два часа среща помежду им на закрити врата.

Благодаря за поканата, обърна се с първи думи Володимир Зеленски, като подчерта, че благодарността е не само към управляващите и поканилите го, а преди всичко към хората и гражданите на България. 

Зеленски започна и завърши встъпителното си слово с благодарности към България за оказваната оръжейна помощ.

Митов: Посещението на Зеленски в България закъсня

Митов: Посещението на Зеленски в България закъсня

Би трябвало ПП-ДБ малко по-скромно да действат и да говорят

"Скъпи хора, скъпи народ на България. Радвам се да посетя вашата страна, вашата столица по покана на правителството. И да ви благодаря. Много е важно, че в тази морална криза България е защитница, че е против политиката на геноцид, която Русия води към народа на Украйна. Отношението към Русия в различните страни, за съжаление, не е еднозначно, това е животът, това е нормално - на хората често им е трудно да признават реалността на злото, особено когато не са се срещнали с него. Хората не могат да усетят какво са безсънни нощи и дни на безпокойство заради непрестанното нападение, руския терор, тогава е лесно да се отхвърли мисълта за извършеното от Русия. Благодаря на България за подкрепата", каза украинският държавен глава.

Руските окупатори избиват и измъчват украинските деца, над 200 000 деца са в неизвестност - част от тях били депортирани, част от тях се намирали на окупираните територии, продължи той. А договореностите в конкретика освен оръжейната помощ и сътрудничеството в сферата на енергетиката - рехабилитация на украински военни у нас и обучение в София на военни медици от Украйна. На ниво посланици и съветници има и активен диалог относно формулата за мир, каквато я вижда Киев.

"Засега още не е определен посланик на България в Украйна и днес ще проведа разговор и с президента на България. Каня страната ви за срещата на върха, която подготвяме. Благодаря ви и високо оценявам приема на нашата делегация тук."

Зеленски бе категоричен още - въоръжението, което България дава на Украйна, не е за атака, а за защита от руската агресия.

Зеленски в България  - първи разговор с Денков и Габриел

Зеленски в България - първи разговор с Денков и Габриел

Предстои и среща с президента Румен Радев

"Оръжейната помощ на България е абсолютно публична, виждате как правителството подкрепя това и го съобщава, след което го гласува парламентът. Това е пакет за защита, не за настъпление. Това е, за да могат родителите да защитят децата си. В началото на войната хора в руски униформи изнасилваха украински деца пред очите на родителите им. Масови изтезания, масови погребения", заяви Зеленски, не отговаряйки обаче в конкретика какво точно иска и ще иска Украйна от нас като тип въоръжение.

"Украйна никога няма да забрави как в такъв труден момент за нас - в борбата за живот, че вие сте с нас. Високо оценявам това. Много ви благодаря! Слава на Украйна", завърши украинският президент.

България застава категорично в подкрепа на Украйна, а Русия трябва да се изтегли от окупираните територии и да поеме отговорност за агресията си, в това число и за военни престъпления, отсече на свой ред премиерът Николай Денков.

"За мен е удоволствие да ви посрещна днес в София и да изразя своята лична и на българското правителство подкрепа за борбата на Украйна срещу военната агресия на руската федерация. България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона. Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия в нейните безусловно признати граници, както и да понесе съответната отговорност, включително и за военни престъпления", каза той.

И подчерта - Украйна заема много важно място във външнополитическите приоритети на България, а още от първите дни на конфликта тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев лично са се ангажирали на европейско ниво в подкрепа на украинската кауза. Освен това, като процент на помощта за Украйна спрямо БВП, България се нареждала в челните места.

"Страната ни подкрепи всички санкционни пакети на Русия и ще продължава да помага за подготовката на Украйна за влизането ѝ в НАТО и ЕС. Готови сме да участваме в следвоенното възстановяване на Украйна, в сферата на енергийната и транспортната инфраструктура", посочи Денков. Договорености е имало още за съвместна работа в сферата на образованието, а изключително важен приоритет за официална София остава грижата за българското малцинство в Украйна.

Денков и Зеленски ще проведат среща и след няколко дни на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Засегната бе и друга важна тема - преговорите между София и Киев за продажба на руските реактори, съхранявани към момента на площадката в Белене, за началото на които днес парламентът даде зелена светлина.

"Четох редица експертни мнения, част от които "експертни" бих ги сложил в кавички. Това, което е важно, е, че започнаха сериозни разговори за това дали биха могли реакторите да бъдат използвани в една от атомните централи в Украйна. Разбира се, това е само началото на преговорите, има редица технически параметри, редица финансови и икономически параметри. Но разговорите по същество са за голямото оборудване, което би могло да бъде използвано в Украйна", каза министър-председателят. И призова гражданите да слушат по темата енергийния министър и правителството, а не всевъзможни "експерти".

Веднага след съвместното изявление в Министерски съвет Зеленски се отправи към сградата отсреща - Президентството, където разговаря с президента Румен Радев.