Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене". Тези преговори трябва да се проведат в рамките на 60 дни.

Иван Ченчев от БСП поиска в зала да дойде министърът на енергетиката. Искра Михайлова от "Възраждане" не разбира спешността на това решение. Освен това България нямала действаща развита енергийна стратегия. Би трябвало страната ни да мисли за изграждането на нови ядрени мощности, според нея. От "Възраждане" се притесняват как воюваща Украйна ще ни плати, ако решим да продадем оборудването. Няма да имаме собствени реактори, опасява се Цончо Ганев. Ако искаме такива, трябвало да си купим евроатлантически.

Теменужка Петкова от ГЕРБ посочи, че имаме интегриран план за енергетиката до 2030. Тя каза, че страната ни ще продължи да развива ядрената си енергетика и ще изгражда нови ядрени мощности.

АЕЦ "Белене" като прекрасно поддържан Вартбург с колекционерска стойност

АЕЦ "Белене" като прекрасно поддържан Вартбург с колекционерска стойност

Румен Радев: Площадката има бъдеще, но не и за стари ядрени блокове

Ситуацията в момента е абсурдна, каза и Драгомир Стойнев от БСП. Той поиска в зала да дойде енергийният министър. Според него парламентът управлява енергетика, което не е редно. Ние решаваме да налагаме волята си, отчете социалистът. И той недоумява как Украйна, която е във война, ще строи централа. Социалистът вижда зад това решение сбъдване на мечтата на десните - закриване на проекта АЕЦ "Белене". Активите в Белене са 2,5 милиарда, подчерта Стойнев. Спираме развитието на нашата ядрена енергетика, категоричен бе той. Депутатът Румен Гечев пък заяви, че с това решение погребваме българската ядрена енергетика, а от "Възраждане" смятат, че основна грижа трябва да е да не се оставят българските граждани на студено и тъмно.

Според Рамадан Аталай парламентът се занимава с АЕЦ "Белене", защото въпросът е обществено значим и припомни, че партията винаги е била против ядрената енергетика. НС се опитваме да сме от полза на това правителство, особено на министъра на енергетиката, изтъкна народният представител и успокои, че това решение не задължава министъра да продава. Дава му възможност да преговаря. Това е полезно решение, категоричен бе Аталай.

Кой ще финансира такава ядрена централа, попита Мартин Димитров и обясни, че никой не би вложил средства в нея.

Със 155 "за" и 57 "против" решението мина през пленарна зала.

БСП срещу продаването на руски реактори на Украйна - било обидно

БСП срещу продаването на руски реактори на Украйна - било обидно

Зеленски щяло да го е срам да се срещне с българските депутатите