Интересно сравнение на АЕЦ "Белене" направи в енергийна комисия ресорният министър Румен Радев. Той дойде преди заседанието на Министерски съвет за блиц контрол. Очаквано му бе поставена темата за евентуалната продажба на оборудването на втората атомна централа на Украйна, а енергийна комисия реши МС да води два месеца преговори за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" за цена не по-ниска от платената до момента. БСП и "Възраждане" бяха против.

Въпросът е действително важен, изтъкна той. Водени са разговори с министъра на Украйна за обмен на технологии и знания в сферата на енергетиката, сподели министър Радев. Необходимостта от съвместни инициативи също е обсъдена, както и темата за газа. Разбрали се да подготвят меморандум между двете министерства.

Компоненти от оборудването на АЕЦ "Белене" се използват за АЕЦ "Козлодуй", както и за държавната "Марица", по думите му.Оборудването е в много добро състояние и се поддържа много добре по утвърдените протоколи на фирмите производители, стана ясно от коментара на Румен Радев.

В момента на площадката има специалисти от Руската федерация, които се грижат за оборудването. Имаме добра възможност да се постигне максимално добрата цена над тази, която е платена до момента, според Румен Радев.

БСП срещу продаването на руски реактори на Украйна - било обидно

БСП срещу продаването на руски реактори на Украйна - било обидно

Зеленски щяло да го е срам да се срещне с българските депутатите

В момента възможността е уникална - да възстановим вложените там средства, каза Делян Добрев, ГЕРБ, като по думите му това е възможност да излезем нула на нула от ситуацията. Радев се съгласи, че можем да постигнем своя интерес. Според него е важно какво ще се прави с площадката и каква е перспективата.

Министърът смята, че тя има бъдеще, но не вижда такова за стари ядрени блокове. Настоящото оборудване сравни със стар прекрасно поддържан Вартбург. Този Вартбург един ден дори можел да има колекционерска стойност, по думите му.

Украйна е единственият купувач на това оборудване, а България е единственият продавач, каза отново Делян Добрев, който представи предложението за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене". Минималната цена, която искаме е тази, която сме платили.

Как страна във война ще строи енергийни мощности, недоумява Драгомир Стойнев от БСП. Той разкри, че Украйна се интересува единствено от нашите парогенератори, на което Делян Добрев отговори, че дори и Украйна да иска да купи части от оборудването на централата, ще трябва да го купи за цената, която сме платили до момента за АЕЦ Белене. 2007 година е продадено старото оборудване от 80-те, както обясни Теменужка Петкова. Продаваме добро оборудване, изтъкна тя. От продажбата Министерството на финансите няма да може да вземе и лев. Всички средства ще отидат в НЕК, а компанията ще върне с тях заем на БЕХ.

Цончо Ганев от "Възраждане" пък се учуди как Украйна, която е във война, може да купи и намери пари за ядрена централа, а ние не. Оборудването е в перфектно техническо състояние, смятат депутатът, а подобно решение ще накърни финансовите резултати, които бихме имали, ако построим АЕЦ "Белене".

Най-лошата възможност е нищо да не се прави с оборудването, смята Жечо Станков от ГЕРБ. Според него най-доброто е да се продаде оборудването на най-добра цена.

Припомняме, че след арбитраж, чийто резултат излезе по време на управление на ГЕРБ, страната ни плати оборудването на Русия и го докара на съхранение у нас, където се намира и в момента. Още тогава имаше сондажи дали може да го продадем, но сред възможностите не се споменаваше Украйна, а по-скоро Иран.

От няколко години оборудването за Втора атомна стои на площадката, държавата се грижи за съхраняването му, но след началото на войната в Украйна то вече губи смисъла си.

Проектът "Белене" стана част от 30-годишната стратегия на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който и на тръгване от МС призова следващото правителство да предприеме стъпки по неговото размразяване. Служебният кабинет на Гълъб Донев даде заявка, че има намерение на възобнови проекта за строителство на втора централа в България. 

Иначе АЕЦ "Белене" е замислен още през 80-те години на миналия век, но замразен през 1990 година. Всички опити за продължаване на проекта са неуспешни, въпреки че дори беше включен в т.нар. Голям шлем на президента Георги Първанов.

Получи и експресивното име, дадено му лично от Бойко Борисов, "един гьол", струващ 800 млн.лв.