Спешно трябва да се размрази проектът "Белене", защото там са инвестирани милиони. Това заяви пред БНР бившият министър на енергетиката Росен Христов.

Това мнение изрази това мнение по време на Международната ядрена конференция "Булатом", посветена на българската атомна енергетика.

По думите му оборудването на атомната електроцентрала е в добро състояние, но поддръжката коства милиони разходи всяка година. Той посочи, че актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван.

Христов подчерта, че в Народното събрание ще бъде представен доклад, представящ възможностите на България в енергийния сектор. Според него е добър вариант внедряването на повече възобновяеми източници на енергия, защото така ще покрием изискванията ЕК и същевременно ще имаме евтина енергия.

От Европейската комисия са готови да намалят изискванията за редуциране на вредните емисии, за сметка на повече възобновяеми източници, подчерта той и изрази надежда депутатите да подкрепят предложението, уточнява бившият енергиен министър.

Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката с държавите от региона, оставяме летящ старт на сегашния екип на министерството, каза още Христов.

Припомняме, че в началото на годината служебното правителство даде заявка да възобнови проекта АЕЦ "Белене".

Руските реактори в Белене в перфектно състояние, догодина знаем какво да ги правим

Руските реактори в Белене в перфектно състояние, догодина знаем какво да ги правим

Анализът ще отнеме около 8-10 месеца