Руските реактори, съхраняващи се на площадката на АЕЦ "Белене", за които през 2016 година по времето на правителството Борисов - 2, България плати 1,2 милиарда лева на "Росатом" след осъдителна присъда, се намират в перфектно състояние. Това установи проверка на служебния министър на енергетиката Росен Христов, на която присъстваха и журналисти.

"Днес направихме проверка на консервацията на оборудването на площадката в "Белене" и на поддръжката на самото оборудване. Всичко се изпълнява по план съгласно предписанията на производителя. Така че цялото оборудване е в състояние годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти. Състоянието е на ниво заводско, т.е. чисто ново", констатира Христов.

Какво предстои - държавата ще стартира подпроектно проучване, което да установи как да се процедира с наличното оборудване, колко ще струва това, може ли въпросното оборудване да се интегрира в нова система, дали бихме могли да изградим централата без да сме зависими от Русия и др. Когато резултатите от проучването бъдат готови, фактологията ще бъде представена пред Народното събрание, което в крайна сметка да вземе решение как да се процедира.

Въпросният анализ ще отнеме около 8-10 месеца. "Идеята е колкото се може по-бързо да сключим договор и да можем в началото на следващата година да имаме отговор на всички тези въпроси", увери министърът.

Очаква се оферта от френската EDF, чиято дъщерна компания "Фраматом" сключи преди няколко месеца договор за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Колко ще струва въпросното проучване обаче остава неясно, тъй като финансовите параметри по подобен тип договори са класифицирани.

Немалко средства струва и съхранението на реакторите. "Както виждате, оборудване за над 1 милиард стои на площадката и в складовете и струва милиони на година поддръжката му в такова перфектно състояние. Мисля, че е крайно време България да вземе решение как да продължаваме с този значителен актив, който е значителен и като вложени средства, и като стратегически важен за страната ни", отчете министърът.

А кога би могла изобщо да стане реалност "Втора атомна" не е ясно. Ако всичко върви по план обаче 7-и блок на "Козлодуй" би могъл да влезе в експлоатация до 2035 година.

Не даваме на никого оборудването за АЕЦ "Белене"

Не даваме на никого оборудването за АЕЦ "Белене"

Росен Христов опровергава спекулации

Припомняме, служебен кабинет на Гълъб Донев даде заявка, че има намерение на възобнови проекта за строителство на втора централа в България - АЕЦ "Белене". Проектът е замислен още през 80-те години на миналия век, но замразен през 1990 година. Всички опити за продължаване на проекта са неуспешни, въпреки че дори беше включен в т.нар. Голям шлем на президента Георги Първанов.

През 2012 година, по време на първото правителство на Бойко Борисов, бе наложен и мораториум върху него след определението, дадено му лично от Бойко Борисов, "един гьол", струващ 800 млн.лв.

През юни 2018 година Народното събрание обаче размрази официално 30-годишния проект.

В предложената от Росен Христов визия за електроенергийния сектор е заложено изграждането на 4 нови ядрени мощности - по два реактора на площадките и на АЕЦ "Козлодуй", и на "Белене".