Никога не съм подклаждал конфликта с президента, аз се опитвах да успокоя отношенията, за да имаме нормален диалог. Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси в социалната мрежа Фейсбук.

Той обясни, че се е обадил на държавния глава и му е казал, че ще идва президентът на Украйна Володимир Зеленски. Това е начинът да се търси конструктивен диалог. От другата страна не винаги беше така, но виждам известно успокояване през последните две седмици, надявам се това да продължи. България няма нужда от междуинституционални войни, а от успокояване, каза Денков.

Това, което е предвидено в програмата е да има среща между Румен Радев и Володимир Зеленски, съобщи Денков. Украинският президент ще кацне в София с правителствен самолет в 10.00 ч. 

Работата на правителството и назначаването на областните управители

Назначаването на областните управители се бави заради споровете в парламента, каза Денков.

По думите му средата е трудна, но министрите за няколко дни си влязоха в работата. Това, което се опитваме да изградим е екипна работа, коментира в началото премиерът. Той добави, че все още държи химикалката натисната относно назначаването на областните управители, но все още се очаква представителите на ГЕРБ по въпроса. Забавихме се, но ще изчакаме още малко, каза Денков. Заместник-министрите почти навсякъде във всички министерства са назначени.

Той се надява Народното събрание да приеме всички законопроекти, свързани с Еврозоната и Шенген. Заедно с промените в закона, трябва да сменим и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС), настоя премиерът, който призова народните представители да работят и за промените в Конституцията.

Денков уточни, че за да може България да влезе в Шенген първо трябва да си свършим домашната работа. От една страна трябва да приемем законите, а от друга - да подберем хора с интегритет, с морални качества във ВСС и като главен прокурор, за да знаем, че тези формули трябва да бъдат изпълнени с правилното съдържание, да се борят с корупцията и да не държат дела на трупчета, каза премиерът.

"Шенген заедно с Румъния и България би било много по-безопасно място за Европа, отколкото сега. На една стъпка сме от това или на две стъпки трябва да извървим пътя до Шенген", настоя премиерът.

Според него трябва да има референдум, особено ако е законово обоснован. Трябва да бъдат обяснени какви са ползите за хората от влизането в Еврозоната и Шенген.

Депутатите от правна комисия не искат референдум за еврото

Депутатите от правна комисия не искат референдум за еврото

От ИТН и БСП подкрепят провеждане на референдум

За минималната работна заплата и увеличението на заплатите

Денков уточни, че минималната работна заплата била увеличена на 1 януари 2023 г. Нормално е от 1 януари 2024 г. отново да има увеличение на минималната работна заплата, като ще се съгласува с бизнеса и синдикатите. Парите за образование са увеличени с около 1 млрд. лв., като за тази година бюджетът на МОН ще е 7.5 млрд. лв.

Най-належаща е в момента промяната в учебните програми и учебниците, трябва да се промени и това изпитване, което е свързано с фактите, а не с разсъждения. Започнахме тази промяна през 2020 г., а сега сме се разбрали с новия министър и се надяваме да направим промяната през следващите 18 месеца. Няма как да стане от днес за утре. По-ниските резултати на матурите отразяват няколко проблема - системата ни е разнородна - имаме добри резултати в едни училища и лоши в други, където районите са по-бедни. Промените изискват време, не защото не знаем какви да са, а защото децата трябва да бъдат подготвени. Ние вдигнахме критериите за оценки, за да не пишем фиктивни тройки, които после да не помагат на децата, категоричен бе той.

Миналата година предоставихме на университетите безплатен софтуер, за да проверяват плагиатството. Важно е да няма отстъпление и колегите да са спокойни, че борбата с плагиатството ще продължи. Това е една язва в българската система, която трябва да бъде пресечена, настоя Денков.

Много внимателно следя темата с развитието на изкуствения интелект. Там промените са бързи, преди 3 месеца излязоха нови упътвания към научните списания как да го ползват. Ние не трябва да пречим на навлизането му, но трябва да има правила и те са прости - ако използвате изкуствен интелект, да посочите това, каза премиерът.

Той посочи, че в общинските администрации ще има увеличение с 15% на работните заплати. Денков очаква преговори, за да се види как да бъдат балансирани всички системи, включително и системата на МВР. Всички трябва да бъдат сложени на масата и огледани внимателно, каза премиерът.

Акад. Николай Денков не смята, че полицаите трябва да стоят долу пред прозорците на МС с цел искане на по-високи заплати, а министърът на финансите и екипът на изпълнителната власт ще помислят и преценят как могат да вдигнат работните заплати на служителите на МВР.

МВР шефът заедно с протестиращите иска по-високи заплати

МВР шефът заедно с протестиращите иска по-високи заплати

Надява се на разбиране от министъра на финансите

Денков увери, че не се предвижда връщането на прогресивното данъчно облагане. Целият ни фокус е върху това да се изсветли сивата икономика. Имаме например идея в бюджета - ако не издадат касова бележка, да не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и доведе до положителен резултат. Не само премиерът, а всеки един ще стане от масата в този случай. Доколкото видях, дори ресторантьорите приеха тази идея. Друго предложение е заплатите да се плащат изцяло по банков път, каза Денков.

Изкуството и културата са сред приоритетите на правителството, не само на 24 май. Това, което ни липсва, е как развитието да бъде по-добре инструментализирано. Миналата година бе увеличено финансирането на фонд "Култура" и се оказа, че не можем да усвоим тези средства, каза Денков. напомни, че така е било и с фонда за научни изследвания преди години, но той вече работи добре, защото с него се занимавали много специалисти с ясни правила. Това трябвало да се направи и с културния фонд, и този за филми.

Здравеопазване

Липсващите лекарства бързо са осигурени с нови поръчки, увери премиерът. Според него е добре министърът на здравеопазването да влезе в технологиите относно поръчването на лекарствата.

Денков добави, че е необходимо навсякъде да се въведе електронното здравеопазване. Задача номер едно за здравния министър е да актуализира здравната карта, посочи премиерът.

Демография

Денков добави, че когато се говори за проблема, трябва да се говори в неговата цялост. Европейската комисия в най-близко време през септември месец ще излезе с препоръки на европейско ниво какво е доказала науката като мерки за разрешаване на демографските проблеми, посочи премиерът.

Тол таксите и притеснението на превозвачите

Ще бъде актуализирана методиката за изчисляване на тол таксите и даже като се дефинира ще бъде върната със задна дата от 1 юли, уточни Денков, който очаква да има решение до един месец.

По АМ "Хемус", АМ "Европа" и АМ "Струма" се работи, а по отношение на АМ "Черно море" се прави проектиране, защото е ясно, че трябва да има завършен проект и отчуждаване. Трябва да се намали обхватът за възможности на инхаус процедурите, настоя премиерът.

Има карта, направена от АПИ, която показва 40 места, които са много проблемни по пътищата, те ще са с приоритет, увери той. Денков напомни, че вече са изменени и изпитите за шофьори така, че да се вижда и практическата част в теоритичните изпити.

Знаете, че говорим и за въвеждане на зони с ограничение от 30 км в час. Има проблем и с камерите - общинските управи не могат да използват камерите за контрол. Ето проблем, който изглежда тривиален, но не е оправен с години, посочи Денков.

За продаването на руски реактори на Украйна, цената на тока, бензина и дизела

Има реален интерес и всичко ще бъде обект на преговори, каза Денков. Той се поинтересувал какво е свършено още, когато встъпил в длъжност по темата. Оказа се, че служебното правителство не е придвижило въпроса, продължи премиерът и обясни, че днес ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката.

Денков увери, че България има осигурени доставки на газ до края на годината. Картината изглежда оптимистично и когато се водят преговори, трябва да се водят внимателно, за да има правилен баланс за доставяне на газ в България и да станем транзитна страна на север и на запад от нас, каза премиерът.

Той увери, че хората, които не могат да си плащат тока ще бъдат подпомогнати, като в следващите месеци ще бъде изграден механизъм при либерализирането на пазара. Готова е дефиницията за енергийна бедност, трябва да се изгради и механизма, по който да се дава помощта по нея, обясни премиерът.

Лукойл

"България ще има нов представител в "Лукойл". Там има системен проблем. Нашият представител не подава актуална информация", заяви Денков. По думите му Министерството на енергетиката подготвя критерии за провеждане на конкурс и избор на следващ представител в рафинерията.

"Очаквам в следващите месеци да има нов представител на страната. Говорихме и с представители на руската компания, че в края на следващата година трябва да се направят промени в технологиите. Тогава изтича дерогацията за работа с руски петрол. Въпросът е как да съчетаем ограниченията заради войната в Украйна с технологичните промени и данъчните облекчения", посочи Денков.

Водата на Черно море след взривяването на язовир "Нова Каховка"

Денков увери, че морската вода е абсолютно чиста и призова хората да не се притесняват. МОСВ следи за нарушения и за замърсявания и ако има такива, хората ще бъдат осведомени своевременно, каза премиерът.

Нищо от това, което се събра в Одеския залив, не е минало нито в румънските води, камо ли в българските. Има агресивна кампания, тя пробива и тук там в медиите, да навреди на туризма у нас и в Румъния, но ви уверявам, че ако се появи каквато и да е опасност, веднага ще бъдете информирани, каза Денков.

Без замърсяване в българската акватория на Черно море

Без замърсяване в българската акватория на Черно море

След последните проверки на МОСВ

Отношенията на България със Северна Македония

Денков посочи, че в момента решаващата стъпка е в Северна Македония, за да започнат преговори с ЕС, те трябва да променят Конституцията си. Важна е и защитата на гражданските права на хората с българско самосъзнание. Нищо повече не се изисква от тях. Въпросът е готови ли са да извървят този процес. Готови сме да продължим работата по коридорите, по увеличаване на стокоообмена, културния и образователен обмен, но без да се реши ключовият проблем, няма как да има сериозни резултати. Истинският слон в стаята е кога ще приемат промените си в Конституцията, обясни Денков. Той каза, че е имал разговори с германския премиер Шолц.

Украинските бежанци и помощта за Украйна

Премиерът обясни, че има законови основания как се търси убежище в България така че всеки, който иска убежище, трябва да следва законовите процедури. Поставяха се въпроси доколко опасна е Русия, но това тепърва трябва да се разглежда. България не отглежда бежанци, имаше опити за злоупотреби, но те се пресякоха. Говорим обикновено за майки с деца, които няма как веднага да се включат в пазара на труда. От друга страна - голяма част, които влязоха вече работят, а децата им ходят на детска или на училище. В Германия и Полша има много повече бежанци, те се надпреварват как да приемат повече и да ги включат в икономиката си. Нека погледнем и на положителните страни и да се опитаме да ги включим в нашата икономика, предложи Николай Денков.

Ако Украйна загуби войната, нещата ще изглеждат по-доста различен начин, изтъкна той и добави, че интересът на България е войната в Украйна да свърши.

Според премиера Денков Русия няма как да спечели войната с Украйна. Реална опасност за война днес няма, но трябва да работим да няма такава изобщо оттук нататък. Две са причините да помагаме на Украйна.

Първата е, че тя е нападната. 70 г. след Втората световна война държавите трябва да се придържат към своите граници, а Русия нападна Украйна. Ако един агресор успее на едно място, това ще окуражи и други. Втората причина е непосредствено свързана с България - Русия заплаши, че след Украйна могат да последват други държави като Молдова, Балтийските държави. А Русия вече ни обяви за неприятелска държава без да сме направили кой знае какво, подчерта Денков.